Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APSOLUTNA DISKRIMINACIJA

Vesti: Za Srbe nema posla na Kosovu!

Autor: Tanjug | 25.01.2014 - 10:00:00h | Komentara: 2

Statistika pokazuje da su Srbi južno od Ibra apsolutno diskriminisani kada je reč o zapošljavanju, tvrde frankfurtske Vesti, ocenjujući da kosovske institucije i javna preduzeća ne poštuju ni njihovom Ustavom i zakonom propisani minimum koji je upravo usvojen u cilju podsticaja zapošljavanja Srba u kosovskim institucijama.

ss

Gračanica | Foto: AP

Zakon o radu, usvojen u kosovskom parlamentu, a kojim je van snage stavljen pravilnik Unmika iz 2001. godine o zapošljavanju, izbegao je da se posebno bavi temom upošljavanja manjinskih zajednica u javnom sektoru, koji je najvažniji, a u nekim sredinama i jedini poslodavac na Kosovu.

Postoji i Zakon o zapošljavanju nevećinskih zajednica kao deo Ahtisarijevog paketa, ali ga u praksi poštuje samo jedna institucija. Slično je i sa članom 61 kosovskog Ustava koji govori o zapošljavanju manjina u javnom sektoru.

Statistika pokazuje da je 2009. godine u javnim preduzećima na Kosovu od 12.243 zaposlenih radnika, samo 91 bio Srbin, što je brojčano 0,55 odsto.
Trenutno je nivo zaposlenih u javnim preduzećima dostigao nivo od 2,2 odsto, što je "napredak", ali i dalje daleko manji od zakonskog broja, ocenio je direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice Nenad Maksimović.

Za ovu diskriminaciju su, kako kaže, odgovorne kosovske institucije, ali i predstavnici Srba u tim institucijama koji se nisu borili za primenu zakona.
Prema njegovim rečima, ovu temu nisu otvarali ni u parlametu, ni u vladi Kosova, nisu insistirali da se zakon primenjuje, niti tražili uvodjenje kaznenih mera za one koji uporno odbijaju da sprovedu zakon.

"Odgovorna je i medjunarodna administracija, jer nije insistirala na ispunjenju tih uslova, pa tako zapošljavanje Srba, odnosno diskriminacija pri zapošljavanju, nije tema niti jedne studije izvodljivosti Evropske komisije, izveštaja Saveta Evrope o ljudskim pravima ili misije OEBS-a. Ne navodi se ni u izveštaju Ombudsmana na Kosovu, kao ni u izveštajima o stanju ljudskih prava Hjuman rajts voča i sličnih organizacija. Zakazala je i Vlada Srbije koja nije ukazivala na taj problem Savetu Bezbednosti UN i tokom pregovora sa kosovskim institucijama, smatra Maksimović.

On podseća da kada je reč o zapošljavanju Srba u javnim institucijama i preduzećima, drugi važan dokument Zakon o civilnoj službi.

On propisuje kvotu od devet odsto zaposlenih u javnim institucijama (policija, carina, ministarstva), a zapravo tamo radi samo 4, 5 procenata Srba. Taj zakon propisuje proporcijalnu zastupljenost na svim nivoima, medjutim Srba gotovo da na višim pozicijama nema, već uglavnom rade administrativne poslove, iako istraživanja pokazuju da imaju bolji nivo školske spreme. Promena svega ovoga može da se desi samo pod pritiskom EU, a da bi se to desilo treba naša strana da insistira na tome, zaključuje Maksimović

On podseća da Uredba Unmika iz 2001. godine kaže da bi Srba u javnim preduzećima trebalo da bude proporcijalno broju predstavnika u kosovskom parlametu, odnosno izmedju 8 i 18 odsto, ali u je stvarnosti za sedam godina važenja ona bila mrtvo slovo na papiru.

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić podseća da postoji Zakon o zapošljavanju nevećinskih zajednica koji je deo Ahtisarijevog paketa zakona, ali kaže da osim njegovog ministarstva koje upošljava 32 odsto (od zakonom propisanih deset odsto) pripadnika manjinskih zajednica, u praksi niko ne poštuje.
Zbog toga je, dodaje, oformljena komisija, za koju se nada da će svojim "obavezujućim preporukama uspeti da promeni trenutno stanje".

Uzročnika je više, a jedna od najvećih prepreka, a u stvari je tehnički problem, je pitanje univerzitetskih diploma iz Mitrovice. I pored sporazuma koji je postignut tokom dijaloga u Briselu, odredjene institucije zahtevaju nostrifikaciju tih diploma. Kancelarija za zajednice pri kabinetu kosovskog premijera i Ministarstvo za zajednice i povratak pokrenulo je rešavanje ovog pitanja, i mislim da ćemo na taj način ukloniti i tu trenutnu prepreku u prepreku u zapošljavanju Srba u kosovskim institucijama, kaže on.

Jevtić dodaje da za razliku od kosovskih institucija, agencija i javnih preduzeća, lokalne samouprave nisu zakonom obavezane na zapošljavanje odredjenog procenta pripadnika manjina, već se broj radnih mesta za manjine reflektuje u odnosu na broj stanovnika.

Ipak, dodaje, iluzorno je očekivati da javna administracija bude jedino mesto upošljavanja povratnika.

Ekonomski problemi su, prema njegovim rečima, najveća prepreka u procesu povratka raseljenih.

Prosto, za održiv povratak ali i opstanak Srba na Kosovu potrebno je ekonomski ojačati pojedince. Subvencije koje Ministarstvo za zajednice i povratak daje kroz svoje programe u dobroj meri pomažu rešavanju tog problema. Ima i uspešnih i neuspešnih primera, ali je to prevashodno problem tržišta i opšte ekonomije.
Verujem da će nakon usvajanja nove Strategije ministarstva biti više pozitivnih rezultata u ovoj godini u odnosi na prethodni period, smatra Jevtić.
Poslednji komentari
  • maki vl Vreme: 25.01.2014 14:34h

    Stvarno samo toliko srba radi u JP zalosno je stvarno a posto ste toliko pravicni zasto niste zapazili koliko vam Roma radi bilo gde JP da nepominjem i to od pantiveka a ne od skoro pa nikom nista a ovo vas zabolelo pazi molim te bas mi zao. SRAM VAS BILO SRAMOTA.

  • MAKI VL Vreme: 25.01.2014 14:44h

    Znao sam da necete objaviti komentar sramota

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP