Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TVRDE DA SU POSTUPILI U SKLADU SA ZAKONOM

"Veterina Beograd": Žuća je dobro, možete da ga posetite

Autor: S.S. | 14.07.2014 - 14:45:00h | Komentara: 43

Ekipa VU „Veterina Beograd“ izašla je na teren u subotu 12.07., u prepodnevim satima na Studentski trg, reagujući na prijavu jednog muškarca, koji je u petak prijavio službi Komunalne zoohigijene da ga je u parku na Studentskom trgu povredio napušteni pas.

pas Žuća

Hvatanje psa Žuće koji je živeo u Studentskom parku | Foto: Facebook / Isidora Ristic

Alo! je juče pisao o brutalnom hvatanju psa lutalice, kojeg zovu Žuća, u Studentskom parku gde se jedna prolaznica sukobila sa radnicima "Veterine Beograd" kako bi ga spasila, a danas smo dobili i saopštenje za medije ove ustanove kao reakciju na našu jučerašnju priču.

- Povređeni je u prisustvu supruge došao na Studentski trg i ekipi Komunalne zoohigijene pokazao psa koji ga je prethodnog dana napao. Ekipa naše ustanove je nakon toga pristupila hvatanju pomenutog psa, ali se u tom trenutku pojavila ženska osoba koja nije dozvolila da članovi naše ekipe odvedu psa. Nakon toga, kako piše u izveštaju ekipe Komunalne zoohigijene sa terena, nastalo je komešanje, pomenutoj gospođi pridružili su se još neki sugrađani, koji su šetali svoje pse u tom delu grada i nisu dozvoljavali našoj ekipi da obavlja posao. Zbog napete situacije i gomile ljudi i drugih životinja, pomenuti pas je bio vidno uznemiren i pokušao je da pregrize hvataljku sa omčmom (pomoću koje se hvataju psi u takvim slučajevima) i na žalost došlo je povređivanja psa - piše u saopštenju VU "Veterina Beograd", koje je stiglo na mejl adresu naše redakcije.

Kako tvrde u "Veterini Beorad", njihova ekipa pozvala je policiju jer je u jednom trenutku prolaznica, koja je branila psa Žuću, gurnula radnika kafilerije, a pojedni građani su pretili, tako da je čitavom događaju prisustvovala i policija opštine Stari grad, nakon čije intervencije je pas transportovan do kombija i odveden u Prihvatilište u Ovču, gde se smeštaju psi u karantin radi opservacije na besnilo.

- Reč je o psu koji nije ni čipovan, ni vakcinisan, odnosno nije prošao Program za kontrolu i smanjenje populacije napuštenih pasa. Radnici Komunalne zoohigijene svakodnevno na terenu na teritoriji Beograda sprovode Program za kontrolu i smanjenje populacije napuštenih životinja, a nedavno su učestvovali u akcijama spasavanja životinja sa teritorija ugroženih od poplava, kada su neprekidno skoro 20 dana na terenu spasavali kako vlasničke, tako i napuštene pse, dostavljali hranu i vodu ugroženim životinjama u nepristupačnim područjima i sarađivali sa brojnim Udruženjima za zaštitu životinja kako bi akcija bila što uspešnija - naveli su u saopštenju.

U VU “Veterina Beograd” kažu da je njihov  zadatak da na što bolji način omoguće suživot građana i životinja, međutim vrlo često je u situaciji da balansira između želja pojedinih građana, koji bi sa ulice sklonili sve životinje, kao i onih koji ne dozvoljavaju da se i jedan pas skloni sa ulica grada. Napominju da je njihova dužnost da reaguju po prijavama građana, kao i da se prema životinjama ophode u skladu za Zakonima koji regulišu ovu oblast.

- Jedan od zakona, kojim se vodimo, je i Zakon o dobrobiti životinja koji, pored ostalog, dozvoljava upotrebu hvataljki sa omčom prilikom hvatanja pasa, koje i naši radnici u pomenutim slučajevima koriste.

- Prema izveštaju radnika Zoohigijene napominje se da do svega ovog, a prvenstveno do samopovređivanja pomenutog psa, zbog čega je svima žao, ne bi došlo da se ekipi dozvolilo da obavi posao na adekvatan način i da se nije umešala pomenuta gospođa, koja je samo zakomplikovala situaciju i sukobila se sa povređenim i njegovom suprugom. Ovo, na žalost, nije prvi slučaj ometanja naših radnika u toku obavljanja posla, bilo je i težih fizičkih nasrtaja na radnike Veterina Beograd, a česti su slučajevi kada je neophodna intervencija policije. Zbog toga još jednom apelujemo da građani shvate našu ulogu. Napominjemo da nam je prvenstveno zadatak obezbeđivanje zdravlja i sugurnosti naših građana, kao i životinja, a sve to u skladu sa poštovanjima načela zaštite i brige o životinjama - zaključuju u saopštenju VU "Veterina Beograd" i pozivaju sve zainteresovane da posete Žuću u Prihvatilištu u Ovči, ili da kontaktiraju ovu ustanovu ako žele da čuju u kakvom je pas sada stanju.

Kada je reč o zaposlenima u ovoj službi, oni prolaze plan obuke o dobrobiti životinja od strane veterinara VU “Veterina Beograd”, koji je inače od strane Sekretarijata za komunalno stambene poslove-sektor Zoohigijene upućen na usvajanje u Upravu za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poslednji komentari
  • rodoljub zaharijevic Vreme: 14.07.2014 14:57h

    jeste li proverili da li je gradjanin koji je navodno napadnut,moze da kaze i da je bio na mesecu kao kosmonaut apola,cipovan,a mozda i zarazen besnilom.

  • Mirjana Vreme: 14.07.2014 15:36h

    Ма, ви можете да причате свашта, али је чињеница да сте нехумани, прости и безобразни! Ујео га пас? Ма, шта ми наприча??? Море, лешинари сте ви!

  • Marija Vreme: 14.07.2014 15:37h

    Je l' ovo zvanično saopštenje na osnovu izjave šintera?A šta je rekla policija? je li videla kako je došlo do povredjivanja psa? Gde su izjave drugih svedoka?

  • pitanja Vreme: 14.07.2014 16:21h

    Da li pas krvario pre nego što je prolaznica prišla u pomoć ili posle toga? KO je ubacio psa u transportni kombi? Šta kažu očevici, hoćemo da čujemo njihove izjave! Kada je došla policija i šta je videla policija. Da li neko nasrnuo na prolaznicu koja je pokušavala da pruži pomoć psu? Da li je pas čoveka koji je zvao šintere (radnike zoohigijene) možda agresivan i da li ima svedoka da se taj pas sukobljavao sa drugim psima? Da li je moguće da je čovek povređen dok je razdvajao svog i uhvaćenog psa? MOlimo da nas o svemu obavestite! Da li je neophodo da uhvaćeni pas provede 10 dana u karantinu?

  • Milica Petrović Ex Popović Vreme: 14.07.2014 16:30h

    VETERINA LAŽE !!!! Na konto tvrdnji veterine, devojka Isidora je rekla: CITIRAM: To je totalna laz, pas je vec bio sav raskrvavljen kada sam ja prisla, zato sam i reagovala tako Burno !!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP