Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Veto vlasti na solarne elektrane u Srbiji!

Autor: Ružica Kantar | 10.06.2013 - 23:15:00h | Komentara: 4

Više domaćih i stranih investitora koji su želeli da ulažu u izgradnju solarnih elektrana u Srbiji, odbijeno je, jer su, kako im je nezvanično poručeno sve kvote - rezervisane, saznaje “Alo!”.

Odobrila 20 aplikacija:  Zorana  Mihajlović

Odobrila 20 aplikacija: Zorana Mihajlović | Foto: Oliver Bunić

Udruženja koja se bave obnovljivim izvorima energije izražavaju bojazan da su dozvole za izgradnju elektrana koje sunčevu energiju pretvaraju u toplotnu, namenjene isključivo investitorima bliskim vlasti.


Kljajić: Investitori bliski moćnicima

Miroslav Kjajić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu kaže za “Alo!” da je tržište obnovljivim izvorima energije vrlo neuređeno, a da su investitori mahom bliski moćnicima u zemlji koji im “sređuju” potrebne dozvole za rad.
- Iako postoje pravila, ona se ne poštuju. Ne postoje nikakakve garancije i nikoga ništa ne obavezuje. Investitori teško dobijaju dozvole da rade, odnosno dobijaju ih samo oni koji su bliski moćnim krugovima - zaključuje Kljajić.

- Imao sam nameru da uložim ozbiljna sredstva u izgradnju solarne elektrane, ali sam od Ministarstva energetike odbijen uz obrazloženje da je kvota popunjena. Ne razumem kome je u interesu da ograničava proizvodnju struje i zašto? Radi se o mom, vlastitom novcu koji bi, na kraju krajeva, i ostao u našoj zemlji. Zar u Srbiji, koja je inače veliki uvoznik struje ne ide u prilog svaki kilovat proizveden na domaćem terenu?!? - priča za “Alo!” jedan od srpskih investitora koji je želeo da ostane anoniman.

Dragan Čučak, direktor udruženje građana “Zelena budućnost” potvrdio je za “Alo!” ovu informaciju. Prema njegovim rečima, razlozi za to su nepoštovanje pravila i privilegovani odnosi prema nekim strankama.
- Tačno je da su sve kvote zauzete. To je zbog toga što u Srbiji ne postoji jasna strategija i ne znaju se pravila igre, pa postoje i mogućnosti zloupotrebe.

Ministarstvo energetike  odbija investitore za solarne  panele u zemlji jer su, navodno, sve kvote već rezervisane

Ministarstvo energetike odbija investitore za solarne panele u zemlji jer su, navodno, sve kvote već rezervisane | Foto: Reuters

Primera radi, prema informacija koje sam na brojnim seminarima u neformalnim razgovorima čuo, italijanske firme imaju prioritet jer italijanska vlada podržava naše izvore obnovljive energije. Zbog ovakvih primera, investitori iz Srbije se generalno osećaju da su gurnuti u stranu - objašnjava direktor ovog udruženja i dodaje da, iako su investicije u solarnu energiju trenutno male, one će se ubrzo povećavati jer EU ima kvotu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koju će i Srbija biti u obavezi da ispuni.
Inače, novi paket mera i planova u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije do 2020. predviđa da visina podsticajnih “fid-in” tarifa za energiju Sunca bude od 16,25 do 20,66 evrocenti po kilovat-času, zavisno od veličine solarne elektrane.

Ministarstvo: Nema protekcije!


Dejan Trifunović, pomoćnik ministarke Zorane Mihajlović, u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine poručuje za “Alo!” da je sistem apliciranja za kvote transparentan i da svi imaju ista prava.
- Imali smo preko 50 aplikacija, od čega je oko 20 dobilo saglasnost - kaže Trifunović, koji napominje da niko nema privilegije i da su svi koji su „detaljno ispunili uslove apliciranja“ dobili kvotu.

Poslednji komentari
  • Bane Vreme: 11.06.2013 03:26h

    A ova dekoltirana plavuša je vlast?!

  • eliot Vreme: 11.06.2013 07:10h

    Pa zato sto je BAta KOle vec usao u SNS!!!

  • KIKI Vreme: 11.06.2013 09:36h

    DOTICNA DAMA MOGLA BI DA SE PRISTOJNO OBLACI A NE DA JOJ DEHOLTE BUDE DO PUPKA.NOVINARKI NISU DOZVOLILI SA UDJE U SUD U PAPUCAMA ,A MONISTARKA JE OBUCENA KAO ZA VECERNJI IZLAZAK I TO U SKUPSTINI SRAMOTA.

  • gago Vreme: 11.06.2013 15:04h

    Pa gospodo verovatno niste dovoljno ponudili odnosno ponuda nesto nije podobna.Zaboravili ste onu nasu poslovicu:"Para vrti gde burgija nece".Popravite ponudu .Ko zna moze nesto i da bude.Ne pomisljajte na mito,korupciju,i slicno to kod nas ne postoji a i kaznjivo je.Kvota hmmm to mi nekako cudno zvuci a nekako mi je poznato, neznam,mozda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP