Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FATALNE SRPSKE LJUBAVI III

Veza koja je Srbiju skupo koštala

Autor: Piše: Ivana Kljajić | 10.04.2013 - 16:03:00h | Komentara: 0

Vladavina Mirjane Marković i Slobodana Miloševića su godine ratova, političkih ubistava, bombardovanja, sankcija, izolacije i bede, od kojih se Srbija, ali i njena okolina još oporavljaju.

Njihova veza još iz gimnazijalskih dana i kasniji brak poprimili su, po mnogim hroničarima i patološke elemente zbog kojih se Mirjanine “zasluge” za sveopšti sunovrat i dalje samo nagađaju.

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević i Mira Marković| Foto: Aleksandar Stanković

 

Ljudi iz njihovog najbližeg okruženja svedočili su o neverovatnoj slabosti vođe prema supruzi, koja je išla i do nesumnjive podređenosti. Mirina uloga iza scene bila je isto toliko ključna koliko i Miloševićevi agresivni nastupi, ali se ona potrudila da za sobom ne ostavi gotovo nikakve otiske prstiju.

Mirjana Marković iz anonimnosti izlazi devedesetih godina kada ulogu moćne žene i formalno preuzima kroz osnivanje i vođenje JUL-a, stanke koja će zapravo gospodariti Srbijom.

Biće moj Sloba kao Tito

Ostala je zabeležena epizoda iz Zadra, koja otkriva kakvu je sudbinu još 1968. Mirjana namenila svom partneru. Prilikom posete vojniku Slobodanu, Mira je u šetnji sa rođakom zastala kraj jednog izloga i zagledala se u Titovu sliku. “Ovako će jednog dana stajati i Slobina slika”. Rođaka se navodno sledila jer se u to vreme o nasledniku druga Tita nije smelo ni pomisliti.

Jednom prilikom je žalila što nije upisala studije dramskih umetnosti, pošto ju je privlačila režija. Ta sklonost očigledno je došla do izražaja kada je politika postala njen život.
Baš zbog ovako snažnog spoja, u srpskoj istoriji prvi put je ubeležen vođa koji se uzdigao do slavljenog moćnika, a zatim survao u moralno i političko dno. Takođe, ne pamti se žena koja je imala toliku moć u državnim poslovima, zarađenu isključivo na čvrstom zagrljaju u kojem je držala svog supruga. Koliko krvi je zaista na njihovim rukama, pravosudni organi nikada nisu imali priliku da utvrde.

Slobodan Milošević je 2006. umro u Hagu dok je odgovarao za najteže optužbe za ratne zločine i genocid, a Mirjana Marković je posle petooktobarskih promena sa sinom Markom, po svoj prilici trajno, izbegla u Rusiju i na sigurnom dočekala poternicu. Nikada nismo saznali uz čiji blagoslov. Pre Marka, koji je osumnjičen za organizovanje šverca cigareta devedesetih godina, u braku su dobili ćerku Mariju, koja trenutno živi u Crnoj Gori i tvrdi da ne komunicira sa majkom i bratom.

Slobodan Milošević i Mira Marković

Slobodan Milošević i Mira Marković | Foto: Mikica Petrović

 

A sve je počelo 1958. u Požarevcu, gde su ih zbog zanesenosti i uzajamne privlačnosti zvali požarevački Romeo i Julija. Zajedno su odrasli, školovali se, studirali u Beogradu, zasnovali porodicu i sa sličnim političkim uverenjima išli kroz život.


- Škola, politička aktivnost i susreti s Mirjanom - to je gotovo sve što se može ispričati o gimnazijskim danima čoveka koji će postati vodeća ličnost Srbije i imati istaknuto mesto u potresnoj istoriji Jugoslavije. A ova njegova zakopčanost i mladalačka povučenost pripisuje se Slobodanovim ranim poznanstvom s Mirom Marković, koje prevazilazi obično prolazne mladalačke ljubavi - napisao je novinar Slavoljub Đukić u knjizi “Kraj srpske bajke”. Mirjana Marković i Slobodan Milošević utkali su u svoj partnerski odnos drsku ambiciju i razornu žudnju za vlašću zbog čega je bila potrebna čitava revolucija da ih skine s trona.

Pisma u romantičnom povezu
Citirajući Mirinu sentimentalnu ispovest datu magazinu “Duga”, Đukić piše da je Mira imala 16 kada ga je srela, bio je decembar 1958. sneg, hladno “stajali su na vetru, promrzli, tako dirljivo mladi i tako otvoreni jedno za drugo”, otkrivajući da su “savršeno skladne, komplementarne prirode”.
I od tada više ništa nije bilo isto, priznala je ona. Ničega se više nije plašila, jer je Slobodan uvek bio na njenoj strani “i kada je bila u pravu i kada je grešila: ono što svaka žena kroz čitav svoj život nagonski traži, a retko koja nađe, ona je imala”.
Tom prilikom je otkrila i da su ona i Slobodan sačuvali mladalačka pisma koja su pohranjena u romantičnu ambalažu sa nežnim cvetnim motivima.


NASTAVIĆE SE...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP