Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPOZORIO ISLANDSKI VRHOVNI SUD

Vikiliks na sudu pobedio
partnera Masterkarda i Vize

Autor: večernji.hr | 25.04.2013 - 18:03:00h | Komentara: 0

Islandski vrhovni sud je upozorio Valitor, tamošnjeg partnera Masterkarda i Vize da će ih kazniti sa 800.000 islandskih kruna kazne po danu, ako ne otvore pristup donacijama Vikiliksa u sledećih 15 dana.

Osnivač „vikiliksa“: Džulijan  Asanž

Osnivač Vikiliksa: Džulijan Asanž | Foto: AP

Vikiliks je objavio u sredu da je osigurao pobedu na vrhovnom sudu na Islandu u slučaju protiv finansijske blokade koju su nametnule Viza i Masterkard na donacije toj stranici, javljaju svetski mediji. Viza i Masterkard bile su među nekoliko glavnih finansijskih kompanija iz Amerike koje su ''napustile'' Vikiliks nakon njihove odluke da objave tajne informacije Stejt dipartmenta. Islandski vrhovni sud potvrdio je odluku nižeg suda da je kompanija Valitor ilegalno prekinula ugovor s tvrtkom Data Sel, Vikiliksovim procesorom za plaćanja.

Sud je takođe upozorio Valitor, inače tamošnjeg partnera Masterkarda i Vize, da će ih kazniti sa 800.000 islandskih kruna kazne po danu, ako ne otvore pristup donacijama Vikiliksa u sledećih 15 dana, izjavio je Vikiliks. Dodao je da će odluka suda pomoći u sličnim pravnim slučajevima.
Asanž, osnivač Vikiliksa, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde traži azil, nazvao je odluku pobedom za slobodu govora.
- Zahvaljujemo ljudima s Islanda jer su pokazali da neće dopustiti da ih moćne kompanije za financijske usluge koje podupire Vašington poput Vize zlostavljaju, kazao je Asanž u izjavi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP