Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPOKON

Vilijamson ima obiman dosije o zločinima OVK

Autor: Tanjug | 15.04.2014 - 09:30:00h | Komentara: 1

Glavni istražitelj navoda iz izveštaja Dika Martija, američki tužilac Klint Vilijamson, ima obiman dosije o zločinima pripadnika bivše OVK i očekuje se da ga preda sudijama posebnog Tribunala koji će se baviti nalazima švajcarskog senatora, objavio je prištinski "Express".

Hašim Tači

Kosovski krvnici | Foto: AP

Izvori lista navode da se u dosijeu američkog tužioca nalaze imena 120 rukovodilaca OVK, za koje se očekuje da budu optuženi za nestanak 320 Srba u regiji Orahovca, Drenice i Metohije.
Očekuje se i da svi osumnjiceni, prema izvorima "Expreša", budu uhapšeni kada budu ispunjeni zakonski uslovi za osnivanju Tribunala.
"Expreš" navodi da su većina imena iz dosijea poznati ratni rukovodioci OVK iz regije Drenice i Metohije, ali da su tu i imena ljudi koji su uglavnom delovali u severnom delu Albanije, na granici sa Kosovom.
Vilijamsonov tim već skoro četiri godine istražuje navode iz Martijevog izveštaja u kome su opisani zločini pripadnika bivše OVK nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova 1999. godine.
Najviše pažnje u tom izveštaju izazvali su navodi o vađenju organa kidnapovanim civilima u takozvanoj "žutoj kući" u centralnoj Albaniji, nakon čega su ti organi prodavani na ilegalnom tržištu.

Šef Euleksa: Sud nije protiv OVK
Šef Euleksa Bernd Borhard kaže da je osnivanje specijalnog suda za istragu o ratnim zločinima na Kosovu smereno na pojedince, a ne protiv OVK, ili istorije.

''Istorija se ne može ponovo pisati, istorija zna, a činjenice su poznate", rekao je Borhard u intervjuu za Radio televiziju Kosova.

Borhard je naglasio da je osnivanje ovog suda neophodno, jer je potrebno da se utvrdi da li sud može da odbaci ili potvrdi tvrdnje Dika Martija o trgovini organima srpskih civila na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Borharda, osnivanje ovog suda ukazalo bi na činjenicu da se Kosovo i njegovo rukovodstvo ne plaši takvog suda, a to bi doprinelo i pozitivnim signalima od EU.

Komentarišući tvrdnje da je osnivanje tog suda usmereno na pojedine komandante OVK, Borhard je istakao da to nije istina, jer, kako je rekao, tužioci Euleksa ne ganjaju ''nekog komandanta neke odredjene organizacije, već osobe koja su osumnjičena za odredjena dela''.

Tužoci Euleksa su ganjali i Albance i Srbe", dodao je Borhard izrazivši uverenje da je pravedna stvar glasati za osnivanje tog suda, iako, kako je rekao, zna da je to teško.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 15.04.2014 15:12h

    Ало,бре,није ОВК већ АОС?За свет је позитива Ослободилачка Војска Косова!Треба Албанске Окупационе Снаге!Нагласити свету да је ХАШИМ ТАЧИ србин из фамилије Даниловић са славом Митровдан!Ало,бре,геџо мој србине,имаш ли ти нешто у тој глави која би свету изнела истину.Носио си петокраку још и онда када је комунизам свуда пропао?Онда није тешко било да подмукли енглез Блер натера амере да нас бомбардују!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP