Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAST BROJA OBOLELIH

Virus gripa sve aktivniji u zemljama u okruženju!

Autor: Tanjug | 26.01.2015 - 16:58:00h | Komentara: 0

Aktivnost virusa gripa u Srbiji je još na niskom nivou, dok je u Evropi jedino Italija potvrdila njegovu visoku aktivnost, a sve više zemalja prijavljuje rastući broj slučajeva ovog oboljenja.

 

prehlada, kijanje, bolest, grip

Bolest, grip | Foto: foter.com

- U protekloj nedelji, srednju aktivnost virusa gripa prijavile su Rumunija, Albanija, Slovenija i Grčka - rekla je danas Tanjugu epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ) Beograda dr Leposava Garotić Ilić.

Ona je podsetila da je postepeni rast broja obolelih od gripa pre toga registrovan na severu i zapadu kontinenta - u Engleskoj, Škotskoj, Švedskoj, Finskoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj i Francuskoj.

U Srbiji je, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za influencu i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", dokazano prisustvo dva podtipa virusa influence tipa A.

 - Podtipovi virusa A(H1) i A(H3) laboratorijski su potvrđeni i u Beogradu - izjavila je dr Garotić Ilić, dodajući da je u cirkulaciji i veliki broj ostalih sezonskih, respiratornih virusa.

Beogradski domovi zdravlja danas su dostavili GZJZ podatke koji su pokazali da je u protekloj sedmici lekarsku pomoć zatražilo 15.474 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama.

 - Taj broj je gotovo isti kao i u prethodne dve sedmice, ali su u porastu prijave obolelih čiji simptomi liče na grip - rekla je dr Garotić Ilić i navela da se, bez laboratorijskih dokaza, ne može tvrditi da su oni oboleli od gripa.

 - U protekloj nedelji su evidentirana 122 pacijenta čija je klinička slika ličila na grip, što je za 70 odsto više nego u sedmici pre toga - izjavila je ona, navodeći da u obe grupe pacijenata dominiraju osobe u životnom dobu od 20 do 64 godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP