Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PUNE ORDINACIJE

Virus trese Srbiju!

Autor: R. Briza | 12.01.2015 - 16:37:00h | Komentara: 0

Troje vas je u društvu, a dvoje je bolesno! E tako je sada u celoj Srbiji. "Probudili" su se virusi otkako smo izašli iz onog debelog minusa. A kako lekari kažu, još tinjaju i bakterijske infekcije koje reaguju samo na određene antibiotike.

Puna čekaonica

Puna čekaonica | Foto: Vesna Lalić

Ne brinite, već pravac kod doktora ako vam simptomi traju duže od tri dana.

Ako kijate, temperature vam je 40, glava tekša i odzvanja, zapušen nos, ne osećate mirise i ukuse, žrtva ste nekog od respiratornih virusa.
Ordinacije su pune, zato, ako posećujete lekara zbog tih simptoma, naoružajte se strpljenjem.
"Alo!" je obišao prestonički DZ "Voždovac" u kojem vlada uobičajena situacija za ovo doba godine – pune su čekaonice!
Dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine u toj zdravstvenoj ustanovi, kaže za "Alo!" da su posle “ledenog perioda”, naglo počele da se ispoljavaju virusne infekcije.
-Virus se munjevito razmnožava, takoreći preko noći. U roku od 48 sati možemo imati sve simptome bolesti. U prethodna dva, tri dana pacijenti dolaze sa simptomima sličnim gripu. Prati ih jako visoka temperaturA, do 40 stepeni, bolovi u grlu i kašalj. Osim toga, od prethodnog perioda, tinjaju neke bakterijske infekcije koje reaguju samo na određenu grupu antibiotika – upozorava dr Dimitrijević.
Prema njenim rečima, one se manifestuju suvim upornim kašljem.
-Temperatura nije izražena. Pacijenti mogu da prođu i bez nje. Upravo tu leži opasnost, jer mogu da pomisle da im nije ništa ozbiljno. A takve infekcije mogu da se komplikuju, a najteže su upala bronhija i bronhopneumonije. Većina njih se iznenadi kada im postavimo tu dijagnozu, jer su došli na pregeld samo zbog kašlja – ističe naša sagovornica.
Ona savetuje da svi koji kašlju duže od tri danaa obavezno posete lekara i, ukoliko im temperatura prelazi 38 stepeni, uzimaju sredstva za njeno snižavanje.
- Ako je u pitanju virusna infekcija, obolelima se daje terapija za ublažavanje simptoma. I za takve pacijente važi pravilo da se obrate lekaru ako im se stanje ne poboljša posle tri dana. Istovremeno, podsetila bih sve hronične bolesnike, naročito obolele od hroničnog bronhitisa i astme da još nije kasno da se vakcinišu protiv gripa – kazala je ta doktorka.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP