Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAZITE SE!

Virus Zapadnog Nila hara Beogradom - prenose ga komarci!

Autor: Tanjug | 25.07.2013 - 17:18:00h | Komentara: 1

Virus Zapadnog Nila, koji prenose komarci, potvrđen je kod devet pacijenata koji leže na infektivnim klinikama u Srbiji, rečeno je danas Tanjugu u Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak gde se nalazi referentna laboratorija.

Komarac

Krvopije prenose virus! | Foto: foter.com

- Dobili smo 86 materijala na analizu od 52 pacijenta iz cele Srbije i kod devet pacijenata je potvrđen virus Zapadnog Nila - kažu u ovoj ustanovi.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije prof. Dragan Delić navodi da je u ovoj ustanovi virus laboratorijski potvrđen kod četiri pacijenta.

On je objasnio da su svi pacijenti kod kojih je virus potvrđen iz Beograda, da su stariji od 60 godina, imaju neko hronično oboljenje i da se kod njih kao komplikacija infekcije javili meningitis i encefalitis, upala moždanih ovojnica i mozga.

- Upala mozga je teška infekcije, gde nemate određenu terapiju. Zbog toga je prošle godine bilo i smrtnih ishoda - kazao je Delić.

On je naglasio i da se očekivalo da se bolest pojavi, jer je virus prošle godine registrovan na ovom podneblju, i naglasio da to nije ništa neobično što se tiče infektologije.

Na svu sreću, prema njegovim rečima, kod oko 80 odsto inficiranih bolest protiče bez simptoma dok ostatak ima blagu klinicku sliku. Komplikacije sa javljaju kod malog broja pacijenata, obično starijih ljudi sa nekim hroničnim oboljenjem.

Samo u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS od virusa Zapadnog Nila prošle godine je leceno 58 pacijenata, a njih deset je umrlo.

Ova infektivna bolest prvi put je registrovana u Ugandi 1937. godine, a tropske vrućine, migracija stanovništva, doneli su je i u naše krajeve prvi put prošle godine.
Poslednji komentari
  • anja Vreme: 26.07.2013 08:49h

    Pa onda bi trebalo cesce zaprasivati komarce. Uvek sam se cudila kako to da u Spaniji ili Grckoj i drugim mediteranskim zemljama uopste nema te gamadi.Primetno samo u Srbiji i Crnoj Gori.Neka rade nesto oni koji su zaduzeni za to.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP