Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNO!

Virus Zapadnog Nila odneo prvu žrtvu u Srbiji

Autor: A. Medaković | 04.09.2012 - 14:14:00h | Komentara: 0

Virus groznice Zapadnog Nila odnela je prvu žrtvu u Srbiji, saznaje „Alo!“. Prema podacima kojima raspolaže odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije „DR Milan Jovanović Batut“, do početka septembra na teritoriji Srbije laboratorijski je potvrđena bolest kod šest pacijenata.

Opasni komarac

Opasni komarac | Foto: Shutterstock

 - Od tog broja, jedan slučaj završio se smrtnim ishodom. Osim jednog obolelog, pacijenti u poslednje dve nedelje nisu putovali u instranstvo. Od obolelih, tri su sa teritorije Južnobanatskog okruga i tri iz Beograda. Pacijenti su osobe stare od 52 do 82 godine, a bolesnici su posle infekcije dobili zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis)- navodi se u izveštaju Instituta „Batut“.


Prema tim podacima, za 12 pacijenata se sumnja da su oboleli od ove groznice, ali još uvek nema dovoljno informacija za potvrdu dijagnoze.
Inače, kako „Alo!“ saznaje iz izvora bliskog Ministarstvu poljoprivrede, na teritoriji Beograda i njegove okoline izolovan je virus groznice Zapadnog Nila iz domaćih komaraca, međutim, tokom jučerašnjeg dana niko od nadležnih nije želelo da potvrdi, ali ni da demantuje saznanja „Alo!“.
Prema istom izvoru, veterinari iz Beograda su protekle nedelje posumnjali da se nešto čudno dešava sa komarcima i poslali su uzorke na analizu.
- Ispitivanje je pokazalo da komarci nose virus u sebi - navodi sagovornik „Alo!“ koji je želeo da ostane anoniman.
Groznica Zapadnog Nila spada u potencijalno teško virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Kod 80 odsto ljudi, infekcija prođe bez simptoma, a manje od jedan odsto pacijenata oboli od teškog oblika bolesti, navode u Institutu. 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP