Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASELJE STEPA STEPANOVIĆ

Više od 1000 stanara održalo protest

Autor: Blic | 07.02.2015 - 15:55:00h | Komentara: 4

Oko 1.000 stanara naselja "Stepa Stepanović" u podne se okupilo ispred škole, kako bi protestovali zbog nagomilanih komunalnih problema koji ih tište. I dron je snimao protest.

Oko hiljadu stanara došlo na protest

Oko hiljadu stanara došlo na protest | Foto: Mateja Beljan

Protest je završen oko 12.45, a predstavnici stanara kazali su da su sa nadležnima već vodili razgovore o problemima i da očekuju pomak za oko dve nedelje.
Prijem kod gradonačelnika
Predstavnike stanara u ponedeljak će na razgovor primiti i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, saznaje "Blic".
- Od opštinskih, gradskih i republičkih struktura tražimo samo da ispoštuju zakone, propise, projekte - i to samo u kontekstu našeg naselja. Ne tražimo ništa izvan ovog okvira - kazali su oni.
Prvi povod za veliki protest je izbor direktorke OŠ "Danilo Kiš", navode stanari, dovodeći u pitanje i zakonitost načina na koji je imenovana na to mesto. Iako je bilo predviđeno da se u naselju otvore dva vrtića, trenutno roditelji imaju na raspolaganju samo jedan u depadansu, predviđen za 80 mališana, ali silom prilika prima 221 dete.
- Imamo skoro 800 mališana kojima je potreban vrtić. Pored toga, generacija koja će u narednoj godini konkurisati za vrtić, broji još oko 150 mališana. Gradnja vrtića je započeta 2014. godine, ali on još nije otvoren, niti se zna kada će biti - kažu oni, dodajući da o drugom planiranom vrtiću više niko ni ne govori.

Protest stanara snimao je i dron
Veliki problem je i dom zdravlja, koji je trebalo da bude izgrađen u prostoru od 1.879 kvadrata, ali i to je, kažu oni, neizvesno.
- Na parceli predviđenoj za gradnju te zdravstvene ustanove počela je nelegalna gradnja drugog objekta. U nezvaničnom razgovoru sa članom opštinske uprave Voždovac saznali smo da će u našem naselju biti otvorena ambulanta u lokalu zgrade 3G – ogorčeni su stanari.

Protest stanara snimao dron

Protest stanara snimao dron | Foto: Mateja Beljan

Stambene zgrade imaju velike nedostatke, podrumi se redovno plave, a miševi i pacovi nekontrolisano šire, pričaju stanari.
- Krovovi zgrada lete po naselju usled jakog vetra, otpadaju leksan ploče, fasada, roletne ispadaju iz ležišta prozora, brojne su poplave i izlivanje kanalizacione instalacije u garažama objekata… Glodari se pojavljuju u stanovima na različitim
spratovima, jer zbog propusta prilikom postavljanja termoizolacije na zgradama, prave svoja legala u fasadama zgrada – kažu oni.
Osim toga, ulice se ne čiste, nema dovoljno kontejnera, a zelene površine se ne uređuju, ističu stanari. Problem je, kako navode, i to što su prilazi naselju privremeni, a saobraćajna veza sa Ulicom vojvode Stepe nije napravljena.
Vrtić čeka dozvolu za zapošljavanje

Izgradnja objekta vrtića u naselju Stepa Stepanović završena je krajem prošle godine. Upotrebna dozvola za objekat dobijena je 11. decembra, a sam objekat predat na korišćenje PU „Čika Jova Zmaj“ - Voždovac. U Sekretarijatu za obrazovanje kažu da su za vrtić su nabavljeni nameštaj, posteljina, tepisi i druga neophodna oprema.

- Vrtić nije ranije otvoren zbog nemogućnosti zapošljavanja novog kadra, kao i zbog poštovanja rokova u proceduri sprovođenja javnih nabavki. Početak rada zavisi od odobrenja Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje. Za funkcionisanje ovog vrtića potrebno je angažovanje 60 zaposlenih: medicinske sestre vaspitači, vaspitači, spremačice, servirke i slično - objašnjavaju u Sekretarijatu.

Vrtić ima 14 grupnih soba, a upisano je oko 400 dece.
Poslednji komentari
  • BgBoy Vreme: 07.02.2015 17:28h

    Hteli ste jeftine stanove, sad će vas izaći skupo!

  • Dragana Vreme: 08.02.2015 14:41h

    Kupljen sta u ovom krs naselju! Stan koji se raspada, stan koji 4 godine od useljenja (4god ce biti u maju) ne mozemo da uredimo za zivot-pada plafon, komplet keramika u kupatiklu je otisla u nepovrat, parket pun rupa, rasusen 80%, zidovi u kraterima-kome se obratiti-nikome. Baci zivotnu ustedjevinu i zivi kao mis. pored tih problema sa gradnjom-oni su se nasli pametni da se zale na vrti i skolu,kojih izmejdu ostalog u bliini naselje ima na nekoliko.

  • jelena Vreme: 08.02.2015 14:42h

    Stanovi uopste nisu jefitni! Prvo proveri informaciju pa dodji ovde da lupas komentare. Na sajtu gds imate cenovnik.Pozdrav od ogorcenih stanara

  • robi Vreme: 08.02.2015 21:33h

    Ne mirishe ovo na dobro. Oavko su radili i 2001 godine u makedoniju prije rata... bezali su svi pretezno zene deca i mladi... ovde nesto se sprema!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP