Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBUKA

Više od 200 vatrogasaca-spasilaca na usavršavanju u Rusiji

Autor: Tanjug | 08.04.2015 - 16:01:00h | Komentara: 0

Na dodatnu obuku i usavršavanje u Rusiju, ove godine biće upućeno više od 200 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Srbije, najavio je danas zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Nikolaj Sukora.

Ruski spasioci

Ruski spasioci | Foto: Dušan Milenković

On je na konferenciji za novinare naveo i da je od avgusta prošle godine obuku u Rusiji prošlo 124 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.


Sukora je istakao i da je cilj obuka da se pomogne u usavršavanju i daljoj specijalizaciji srpskih spasilaca.


"Podvukao bih reč usavršavanje, jer su srpski spasioci već izuzetno dobro obučeni za profesiju kojom se bave i usavršavanjem mogu samo da steknu dodatna znanja", rekao je Sukora


On je istakao i da ruski spasioci, koji su posredstvom niškog centra bili angažovani i na gašenju požara i spasavanju ljudi tokom poplava imaju šta da nauče od srpskih kolega.


Sukora je dodao i da je prošle godine Centar potpisao sporazume sa visokoškolskim ustanovama u Srbiji i Rusiji, koji omogućavaju realizaciju obuka za spasioce.


Prema njegovim rečima, sporazumi su potpisani sa Univerzitetom državne vatrogasne službe u Sankt Petersburgu i Akademijom civilne zaštite u Moskvi, odnosno sa Univerzitetima u Nišu i Beogradu.


Jedan od onih koji su prošli dodatnu obuku u Rusiji je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić, koji je naglasio da je u Sankt Petersburgu imalo šta da se nauči.


On je dodao da su srpski spasioci stekli veliko iskustvo tokom obuke, upoznali se sa načinom rada, opremom i tehnikom koju koriste ruske kolege.


"Tamo itekako ima šta da se nauči", rekao je Jovičić, ističući da je potrebno što više sličnih vežbi i treninga organizovati i u Srbiji.


Načelnik Uprave MUP-a za vatrogašno spasilčke jedinice Goran Nikolić je istakao da su im tokom obuke najveći problem bili vremenski uslovi i niske temperature naglasivši da su takve obuke svrsishodne.


"Takve obuke bi trebalo uvesti i kod nas, ali je problem što Srbiji nedostaje nacionalni trening centar", podvukao je Nikolić na konferenciji "Obuka srpskih spasilaca u Rusiji: rezultati i planovi".


Srpsko-ruski humanitarni centar formalno je osnovan 25. aprila 2012. na osnovu sporazuma Srbije i Rusije, u cilju obezbeđivanja humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama u Srbiji i državama regiona.


Prethodno su, u oktobra 2011. godine tadašnji ministri unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu potpisali dokument o osnivanju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP