Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ULAGANJE EU

Više od 850.000 evra za obnovu škola u Obrenovcu

Autor: Tanjug | 27.01.2015 - 13:45:00h | Komentara: 0

Šef Delegaje EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da je Evropska unija, kao najveći donator u borbi protiv posledica majskih poplava, izdvojila više od 850.000 evra za obnovu škola u Obrenovcu i poručio da će ove godine najveća pažnja biti posvećena preventivi, najavljujući dalju saradnju sa Vladom i njenom Kancelarijom za obnovu.

 

Majkl Devenport

Majkl Devenport | Foto: Nebojša Marković

- U okviru predpristupnih fondova EU, bavićemo se pre svega preventivnim merama u regionima koji su najviše stradali u poplavama - rekao je Devenport novinarima nakon obilaska obnovljene škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Obrenovcu.

On je naveo i da će EU nastaviti da pomaže poljoprivrednicima koji su bili pogođeni poplavama, uključujući i one u Obrenovcu.

Govoreći o obnovi osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj", on je rekao da je impresioniran kvalitetom rada izvođača koji su radili na renoviranju škole, u kojoj su sala za fižicko i učionice u prizemlju bile potpuno poplavljene.

 - Velika mi je čast što sam u ovoj školi, naročito danas, kada zajedno slavimo Svetog Savu. Uspeli smo zajedničkim naporima da obnovimo školu i ponosni smo što su škole u Obrenovcu počele da rade u septembru - rekao je Devenport.

Kako je naveo, škola "Jovan Jovanović Zmaj" je veoma dobar primer efikasne saradnje svih aktera, navodeći nevladine organizacije, među kojima je posebno istakao zalaganje Miljenka Derete, međunarodnu saradnju sa volonterima iz EU, uključujući Poljsku, lokalnu samoupravu, Kancelariju za obnovu od poplava, nastavnike, profesore i roditelje.

Devenport je naveo da će posle obnove škole učenici i zaposleni moći da uče i rade u modernim i dobrim uslovima.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je EU najveći donator Obrenovca i da je obrazovanje prioritet u razvoju te opštine.
Navodeći da je danas jedan veoma jak i simboličan trenutak, Čučković je rekao da je Obrenovac danas živ grad jer su sve četiri osnovne i tri srednje škole daleko modernije i lepše nego što su bile pre katastrofalnih poplava.

Zahvalio je na pomoći EU, kao i nevladinim organizacijama, volonterima, nastavnicima i profesorima.

Posebno je istakao značajnu ulogu Miljenka Derete u obnovi škole u Obrenovcu, za koga je rekao da je život poklonio izgradnji civilnog društva i osnaživanju obrazovanja u Srbiji.

On je rekao i da je šef Delegacije EU Majkl Devenport zaista postao prijatelj Obrenovca, jer je bio uz Obrenovac u jednom teškom periodu.

Direktorka osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Vera Đorđević zahvalila je EU, Devenportu i drugim donatorima, navodeći da je bilo potrebno dosta vremena za obnovu škole koja je mnogo stradala u poplavama.

Prema njenim rečima, nivo vode u školi je bio 2,4 metra i voda se dugo zadržala, čitavih 10 dana bila je poplavljena, a sve što je bilo pod vodom potpuno je uništeno.

Đorđević i Devenport su nakon svečanosti povodom završetka obnove škole i školske slave Sveti Sava na ulazu te škole otkrili tablu na kojoj piše da je škola obnovljena uz pomoć EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP