Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDLOG

Visoki savet sudstva: Po hitnom
postupku smenite Natu Masorović!

Autor: Tanjug | 25.01.2013 - 17:37:00h | Komentara: 1

U Skupštinu Srbije stigao je predlog Visokog saveta sudstva kojim se predlaže da parlament po hitnom postupku donese odluku o prestanku funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović nakon što je Ustavni sud utvrdio da odredba zakona po kojoj je izbrana na tu funkciju nije u skladu sa Ustavom.

Kako je  rečeno u parlamentu, sednica na kojoj će se raspravljati o prestanku funkcije Mesarović biće održana kada se stvore uslovi za vanredno zasedanje.
Takođe, rečeno je i da ta tačka neće biti jedina tačka dnevnog reda te sednice.
Kako se navodi u predlogu V S S, hitnost postupanja u tom pitanju je neophodna kako bi se obezbedio zakonit rad Vrhovnog kasacinog suda i

Visokog saveta sudstva (V S S), kao i uslovi za izbor predsednika VKS u skladu sa Ustavom i Zakonom o sudijama.

Nata Mesarović

Smenjuju je? : Nata Mesarović

V S S je na vanrednoj sednici 23. januara, na predlog ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića, a povodom Odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da odredbe zakona po kojima je Mesarović izbrana na funkiciju nisu u skladu sa Ustavom, odlučio da u skupštinu uputi predlog za smenu Mesarovićeve.
U obrazloženju Predloga se navodi da je prvi sastav V S S na osnovu određenih članova Zakona o V S S i Zakona o sudijama utvrdio Predlog odluke o izboru predsednika VKS i predložio Mesarovićevu, vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije, za predsednika VKS.
Skupština je 30. novembra 2009. godine donela odluku o izboru predsednika VKS, ali bez pribavljanja mišljenja Opšte sednice VKS, što je predviđeno Ustavom.
"U postupku donošenja ovog predloga, Visoki savet sudstva je doneo odluku o izuzeću Nate Mesarović, predsednika Visokog saveta sudstva iz učešća u razmatranju i odlučivanju u ovoj pravnoj stvari", zaključuje se u obrazloženju.
Predlog za smenu podneo je V S S u sastavu: zamenik predsednika V S S Mirjana Ivić, ministar pravde Nikola Selaković, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović, izborni članovi iz reda sudija Branka Bančević, Miroljub Tomić, Aleksandar Stojiljkovski i Sonja Vidanović, izborni član iz reda advokara Dejan Ćirić i izborni član iz reda profesora pravnog fakulteta Zoran Stojanović.
Predlog za smenu upućen je u skupštinu, jer ona po zakonu bira i razrešava predsednika VKS koji je po položaju i predsednik Visokog saveta sudstva.
Poslednji komentari
  • bogoljub Vreme: 25.01.2013 18:47h

    Ne samo da je smenite. Vec i da se ispitaju presude koje je donosila i koliku je imovinu stekla.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP