Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAŠA DRŽAVA SVE ZABRINUTIJA ZBOG „GASNOG“ PREPUCAVANJA RUSIJE I EU

Vlada: Nemamo uticaj na realizaciju „Južnog toka“

Autor: R. Kantar | 18.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Bugarsko ministarstvo ekonomije i energetike poručilo je juče da u toj zemlji nije obustavljena realizacija projekta „Južni tok“, iako su sa lica mesta uklonjene cevi, osvetljenje, pa čak i zastave gasovoda „Južni tok“. S druge strane, u srpskom Ministarstvu energetike kažu da je uticaj Srbije ograničen i da ne mogu ni na koji način da utiču na razgovore Rusije i EU o „Južnom toku“.

Srbija, za razliku  od Bugarske, neće  rasformiravati cevi  „Južnog toka“

Srbija, za razliku od Bugarske, neće rasformiravati cevi „Južnog toka“ | Foto: RAS

- Srbija je samo jedna od zemalja koja učestvuje u projektu „Južni tok“ i naš uticaj na njegovu realizaciju je ograničen. Ministarstvo i Vlada su u prethodnih godinu dana učinili sve da projekat krene i poštujemo obaveze dogovorene sa našim ruskim partnerima.

„Srbijagas”: Javite se posle
praznika(!?)


U JP „Srbijagas“ juče su poručili za naš list da nam odgovore mogu dostaviti tek u utorak, posle praznika, a na poruke u vezi sa situacijom u Bugarskoj nije odgovarao ni generalni direktor Dušan Bajatović.

Izvesno je da će događaji u Ukrajini uticati na dinamiku radova, ali Srbija nema na to uticaj, kao što ne može da utiče ni na razgovore između Rusije i EU o „Južnom toku“ - poručili su za „Alo!“ u Ministarstvu energetike i dodaju da se energetska bezbednost u gasnom sektoru može ostvariti gradnjom novih gasovoda, poput gasovoda Niš-Dimitrovgrad, na čijoj izgradnji rade paralelno sa „Južnim tokom“.

Inače, kako javljaju bugarski mediji, kod montanskog sela Pišurka, gde je prvi var napravljen krajem oktobra 2013. godine, sada usred polja štrče jedino betonski postamenti. Ipak, Bugari demantuju da to ima bilo kakve veze sa prekidom projekta.

„Cevi su premeštene u skladište, gde će biti privremeno i koristiće se u daljim radovima“, naveli su bugarski zvaničnici.
Sijka Pistolova, ekonomski analitičar i urednik sajta „energyobserver.com“ kaže za „Alo!“ da su cevi u Bugarskoj, bez ikakve sumnje, uklonjene zbog pritiska EU.

- Cevi su nesumnjivo uklonjenje pod pritiskom EU i moralo se dati neko saopštenje. To isto je i, između redova, još ranije najavio bugarski ministar energetike, koji je, na ne tako otvoren način, rekao da će Bugarska biti naterana od strane Evrope da promeni stav o gasovodu „Južni tok“.
- Ukoliko Bugarska i druge evropske zemlje budu naterane da odustanu od ovog projekta, ne vidim način da Srbija nastavi sa gradnjom - zaključuje Sijka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP