Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U BUDŽETU ZA 2015. IZDACI ZA PLATE SMANJENI 2,5 ODSTO

Vlada planira 7.000 otkaza!

Autor: Blic | 11.12.2014 - 09:00:00h | Komentara: 0

U budžetu za 2015. manja je masa plata za 6,5 milijardi dinara, zbog racionalizacije javnog sektora. To znači da oko 7.000 ljudi ostaje bez posla.

Građani se ipak i dalje teže odlučuju na štednju u dinarima...

Ilustracija | Foto: Željko Šafar

Masa zarada je, prema budžetu za narednu godinu u koji je „Blic“ imao uvid, u skladu sa „programom racionalizacije koji mora da bude sproveden do 30. 6. 2015. smanjena za 2,5 odsto u odnosu na ovu godinu“. Smanjeni su i troškovi svih ministarstava za prosečnih 15 odsto.

Uz umanjenje zarada koje se već primenjuje, linearno za deset odsto svima u javnom sektoru, mnogi koji su do sada imali ekstraprihod moraće to da zaborave. Kako u nacrtu budžeta piše, „neće više biti netransparentnih bonusa“, odnosno, osim plate, zaposleni će moći da računaju isključivo na jubilarne nagrade.

Vujović: Danas o budžetu
- Vlada će danas razmatrati budžet za 2015. Završavamo i rad na fiskalnoj strategiji. Nismo predvideli povećanje poreskih stopa, već samo bolju naplatu poreza. Sada zakivamo i detalje sa MMF. Sinhonizovaće se i aktivnosti na liniji MMF i Svetska banka prema Srbiji. Svetska banka pravi program koji će pomoći restrukturiranje EPS, „Železnica“ i drugih sistema - kaže ministar Dušan Vujović.

Na garancije države na kredite koji bi poslužili za održavanje tekuće likvidnost neće moći da računa nijedno javno preduzeća. Otplate po osnovu garancija datih za obaveze po osnovu zajmova javnih preduzeća, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje depozita iz ranijeg perioda u iznosu od 30,7 milijardi dinara ovim budžetom su ozvaničene kao obaveze po dugu kog servisira Republika Srbija. Ove godine biće, bar prema nacrtu budžeta, izdato samo nekoliko garancija, i to isključivo za investicione projekte.


Svoju kompletnu dobit ubuduće će u budžet morati da uplaćuje i 15 javnih agencija. Država po tom osnovu računa u narednoj godini na prihod od oko 1,6 milijardi dinara. Od 50 odsto ostvarene dobiti javnih preduzeća budžet će prihodovati 15,3 milijarde dinara.


Manje para biće dato i za subvencije, ukupno 81 milijarda, za razliku od ovogodišnjih 93,7 milijardi dinara. Najviše njih - 36,5 odsto ukupnog iznosa biće dato za dotacije poljoprivrednicima, zatim privredi (18,9%), „Železnicama“ (14,1%), za puteve (8,2%)... Budžetski dodatak za redovnu isplatu penzija biće 220,3 milijarde dinara.

Povećava se iznos za socijalnu zaštitu, i to sa ovogodišnjih 110,8 milijardi na 126,2 milijarde dinara. Veći su, i to za oko dve milijarde dinara, kapitalni izdaci.

Rastu, nažalost, i to prilično dramatično, rashodi po osnovu otplate kamata po uzetim kreditima. Umesto ovogodišnjih 112,5 milijardi, u narednoj godini platićemo 17,9 odsto više, odnosno 132,6 milijardi dinara.


Primetno je da država nije predvidela nove mere fiskalne konsolidacije. Što se rashoda tiče, najviše se računa na iznos od smanjenih plata u javnom sektoru i penzija, ali i na efekte koje bi trebalo da donese najavljeno sređivanje stanja u javnim preduzećima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP