Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRELOMILI

Vlada prodaje Galeniku i Politiku!

Autor: Beta - Tanjug | 25.11.2013 - 15:06:00h | Komentara: 2

Vlada Srbije je dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije farmaceutske kompanije "Galenika" i "Politike" AD, objavljeno je u "Službenom glasniku".

Galenika

Galenika | Foto: Nebojša Marković

Na osnovu te odluke biće objavljeni tenderi za prodaju državnog udela u te dve kompanije.
Država je 85 odsto vlasnik "Galenike", a u "Politici" AD direktno ima udeo od 31 odsto, u vlasništvu Akcionarskog fonda je 21 odsto kapitala, a PIO fonda četiri odsto.
Za kupovinu "Galenike" bila je zainteresovana američka kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North AmericaLlc, USA), ali je početom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.
Po rečima predstavnika Ministarstva privrede Srbije, trenutno ima više od 10 investitora zainteresovanih za kupovinu "Galenike".
Firma "Ist medija grup", registrovana u Moskvi, prošle godine je kupila vlasnički udeo od 50 odsto od nemačkog izdavača VAC u preduzeću "Politika novine i magazini", a 50 odsto je ostalo u vlasništvu "Politike" AD.
"Plan za 'Galeniku' iduće nedelje"

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Galenike", Živomir Novaković, rekao je da očekuje da će već sledeće nedelje resorno ministarstvo izneti plan rešavanja problema u tom preduzeću.
Novaković je u izjavi za Tanjug rekao da je rukovodstvo "Galenike" pre nekoliko dana dostavilo kompletiranu ličnu kartu poslovanja preduzeća resornom ministarstvu, i dodao da očekuje da će na osnovu toga Vlada izaći sa konkretnim planom mera.
On je podsetio da je Poreska uprava pre skoro dva meseca blokirala račun tog preduzeća i da to predstavlja problem u poslovanju.
Sindikati "Galenike" razgovarali su krajem oktobra sa predstavnicima Ministarstva privrede kada su dobili uveravanja da se vode pregovori sa bankama i poveriocima kako bi se omogućio nesmetani rad kompanije, bez blokade računa po osnovu dospelih potraživanja.
U zajedničkom saopštenju Sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata "Galenike" tada je navedeno da je predstavnicima sindikata rečeno da će ministarstvo i Vlada pomoći oporavak "Galenike" a.d. i povećanje proizvodnje u što većem obimu, obzirom na značaj lekova te kuće za ukupan zdravstveni sistem.
Tada je saopšteno i da kada se proizvodnja vrati u normalne okvire, koji odgovaraju kapacitetima i potencijalima, i "Galenika" stavi na zdrave noge, Vlada Srbije će doneti odluku da li će, sa kim i kada sklapati ugovore o strateškom partnerstvu, ili o promeni vlasničke strukture.
U "Galenici" je ranije rečeno da im je račun blokiran za 80 miliona dinara, da je obim proizvodnje smanjen zbog toga, kao i ugroženo funkcionisanje kompanije.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 25.11.2013 19:04h

    Prodaja Galenike je-sramota,a prodaje se da bi politicki kadrovi /partije/ koji su njome *upravljali*/citaj CERUPLALI je/ oprali ruke sto pre,u smislu vuk pojeo magarca i nikom nista.Fabrika koja je bila najjaca u ovom delu Evrope,izvozila NASE lekove u ceo svet/i donosila zemlji devize,bice prodata /JEFTINO/ nekom srecniku/naravno bez svojih dugova koje cemo MI otplacivati/ koji ce je za 6 meseci opet vratiti na svetsku mapu .Ko ce od nasih *postenjacina* i koliki procenat dobiti od te prodaje,ne bi ovom prilikom.

  • momazver Vreme: 25.11.2013 19:08h

    ...a za *Politiku* bas me broga. Prestao sam da je citam jos od kad su Vlajko i Savle poceli da za nu pisu...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP