Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEKCIJA

Vlada „Simpu” odobrila još i beskamatni kredit za dugove!

Autor: Ekipa Alo! | 29.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Vlada Srbije odobrila je kompaniji “Simpo” beskamatni kratkoročni kredit od 1,5 milijardi dinara, a to je urađeno kako bi ta kompanija izmirila dug po osnovu doprinosa za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja!

Dil po leđima  poreskih obveznika Srbije

Dil po leđima poreskih obveznika Srbije | Foto: Đorđe Kojadinović

Podsetimo, 26. avgusta Vlada Srbije je dozvolila da umesto plaćanja višegodišnjeg duga država preuzme 70 odsto vlasništva “Simpa”, što je presedan u tek započetoj akciji “nulte tolerancije” na neplaćanje poreza, a koju su pompezno promovisali Ministarstvo finansija i Poreska uprava.

Vlada je, takođe, dala saglasnost da Fond za razvoj Srbije izda garanciju za kredit koji će “Simpo” iskoristiti za trajna obrtna sredstva. Dogovor je postignut pošto je Poreska uprava Srbije 23. avgusta blokirala račun “Simpa” po osnovu duga za dopirnose od oko 900 miliona dinara.
Ukupan dug “Simpa” po osnovu poreza i doprinosa je 4,88 milijardi dinara. „Simpo“, koji zapošljava oko 4.500 radnika, obavezao se (?!) da će redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima, o čemu će biti potpisan poseban protokol i upućen Vladi na potvrđivanje, što je još jedan presedan, jer je samo njima omogućen poseban protokol, dok su ostale firme u Srbiji blokirane, bez druge šanse, po važećim poreskim zakonima.

Odlazeći ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da postoji sumnja da su gubici “Simpa” iz Vranja posledice izvlačenja novca iz te kompanije.

- Postoji sumnja da su neki ljudi iz rukovodstva “Simpa” izvlačili novac iz ove firme preko ćerki firmi, kojih ima više - rekao je Dinkić za najnoviji broj NIN-a.

- Slučaj “Simpa” je pokazao da je Poreska uprava jača i od samog premijera, koji je vršio javni pritisak da se zaštiti “Simpo” - kazao je Dinkić.
Na primedbe da je preuzimanjem “Simpa” država preuzela još jednog gubitaša, on je naveo da je to bilo najbolje rešenje u ovom trenutku, ali da “Simpu” treba odmah tražiti strateškog partnera po modelu “Fijata” za “Zastavu” ili “Etihada” za “Jat”.
Dragan Tomić je, odgovarajući na sumnje da je rukovodstvo kompanije izvlačilo novac iz firme, rekao za NIN da o tome “nema govora”, dok je premijer Ivica Dačić ocenio da je Dinkić nepotrebno ispolitizovao „slučaj ‚Simpa‘” i time, kako je rekao, “otkrio svoju ulogu u zaštiti ove kompanije”.

Poslanik Demokratske stranke Ivan Jovanović izjavio je juče da je Vlada Srbije, odlukom da kompaniji “Simpo” odobri beskamatni kredit od milijardu i po dinara, pokazala da ne sprovodi politiku “nulte tolerancije” u uspostavljanju fiskalne discipline. Takođe je, kako je istakao, dovela u nepravedan položaj građane i firme koji se zadužuju po tržišnim uslovima.
Poslednji komentari
  • Kostadin Petkovic Vreme: 29.08.2013 07:55h

    Sirotinja opet placa seljake koji su proizvedeni u industrijske radnike. Partija Casti a raja placa. Nastavlja se Tiova politika: daj malo sirotinji a sve ostalo otmi.

  • momazver Vreme: 29.08.2013 08:00h

    to ti je..kad si veliki mos sta os..jos ako ti je na zemlji supermen brat ..ihihihi..koje je ovo zajevitlavanje onih privrednika koji POKUSAVAJU DA POSTENO RADE SVOJ POSAO. eeeeej 5 milijardi,..al kad malo bolje razmislis ide lova na izbore,na skolovanje raznopotrebnog budibogsnama kadra,direktori imaju ko spahije dvorce,automobile,krvna loza zeljezare u makedoniji,najnovia zena novinu mojdom ili kuca ili tko nesto,stampanu na najfinijem kunzdruku,sa Audijem su na TI,sa narodom na sedi dole 2,sa politikom na ringispilu,sa programom/malo prasnjavim/ na Mi moramo,sa kadrovima u proslom veku..ali..sta vredi imaju supermena iza,u i ispred/na celu/ sebe. P.S. e da imaju i ministarku zdravlja/od koje narod ludi,a ona kao strucnjak,nece,nezna,nemoze ili sta vec da mu pomogne.PA DOBRO GDE JE TIH 5 MILIJARDI

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP