Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIVREMENO PUŠTANJE

Vlada Srbije daje uslovne garancije za Šešelja!

Autor: Blic / Novosti | 05.11.2014 - 12:41:00h | Komentara: 2

Vlada Srbije daće uslovne garancije za puštanje Vojislava Šešelja na prevremenu slobodu, saznaje “Blic”.

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: AP

Te garancije podrazumevaće, kao i u julu ove godine, da se Šešelj u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove za njegovo puštanje na slobodu koji budu dogovoreni ili koje odredi sudsko veće Tribunala.

Raspravno veće Haškog tribunala pokrenulo je inicijativu za puštanje na privremenu slobodu optuženog Vojislava Šešelja usled pogoršanja njegovog zdravlja.


U jučerašnoj odluci koju je taj sud danas objavio, veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija pozvalo je vlasti Holandije i Srbije da se danas do 18 sati izjasne o mogućnosti privremenog oslobadjanja Šešelja.


Od vlasti Srbije je, pritom, zatraženo i da izjavi može li garantovati da Šešelj neće kontaktirati sa potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove. Veće napominje i da bi Šešelj morao da poštuje i druge uslove koje bi ono propisalo.

Sudsko veće Haškog tribunala poslalo je danas dopis Vladi Srbije u kojem se traže garancije naše države da se Vojislavu Šešelju, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, omogući privremeno puštanje na slobodu.

Prema našim informacijama, u tekstu koji je potpisao predsedavajući veća Žan Klod Antoneti, navodi se da se "zbog promenjenih okolnosti" i narušenog zdravlja lidera radikala, omogući njegovo prebacivanje u Srbiju gde bi mu se pružila adekvatna nega.
Kako prenose naši izvori, uslovi za ovaj "transfer" su da se Šešelj u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje sa njim dogovori nadležno sudsko veće Tribunala. A to su da Šešelj za vreme boravka u Srbiji ne sme da utiče na svedoke, da mora da bude uvek dostupan Tribunalu i da svako njegovo kretanje bude pod budnim okom policije.
Podsetimo, Vlada je i 1. jula bila spremna da pruži garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali je prvi čovek SRS preko svojih pravnih zastupnika odbio te garancije i jasno poručio da se neće javljati policiji, nositi elektronsku narukvicu ili "druge premete kojima se narušava ljudsko dostojanstvo". Uz to, poručio je i da će učestvovati u političkom životu Srbije, davati intervjue i javno kritikovati Tribunal.

OVDE
možete pročitati šta je Šešeljeva supruga Jadranka rekla o njegovom stanju u Hagu.
Poslednji komentari
  • DEBe Vreme: 05.11.2014 14:10h

    Meni je nekako cudno kako "negovi" na "vlast" a on ipak nema "Garancije" da moze doci u otadzbinu. Toliko li je nesigurno stane ili on nesto ne moze da se usoglasi sa vazecim politickom establismentom istoka i zapada, pa i severa? Ne znam kako e u Srbiji, ali misli da stanje na planeti moglo bi se znacajno poboljsati. Nenako "preispitujuci2 nove eticke predizvike, kako da smo zaboravili da treba postivati osnovna ljudska i prava deteta. Cija je Maja ili tacnije "ko mu je ga podmetnula"? Ili Alek e "glavni"? Ja ipak mislim neko je iz zacelja, naucen da zloupotrebljava i nema mere kontrole, NIKAKVE!

  • DEBe Vreme: 05.11.2014 14:14h

    ...ja ipak mislim da je ona narodna - rdzavom .... , dodala bih i "damu" i "dlake" smetaju. a da te dlake nisu "vezivna tkiva" pa da strada ceo "organizam? Ni su sve konce " metastazirani karcinom", ipak. To se pokazuje svakog dana, pa i sata. Ali izgleda da neko "poddrzava "opsta narkoza nacije, bar ove ovde!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP