Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„RAK-RANI SRBIJE” ODOBRENO NOVO ZADUŽIVANJE?!

Vlada steže kaiš na građanima, dok arči milione na „Srbijagas”

Autor: E. A. | 11.10.2013 - 08:02:00h | Komentara: 3

Liberalno-demokratska partija zatražila je juče da premijer, vicepremijer i resorni ministri obrazlože efekte mere koje je Vlada predložila, imajući u vidu da se steže kaiš na siromašnima dok se sa druge strane “Srbijagasu” ponovo odobravaju garancije za zaduživanje.

Vlada već odobrila  garancije za  još jedan kredit  „Srbijagasa“

Vlada već odobrila garancije za još jedan kredit „Srbijagasa“ | Foto: FoNet Dragan Antonić

“Ministar finansija je priznao da će Vlada preko parlamenta dati garanciju za novo zaduženje “Srbijagasa” uz obrazloženje da ne mogu ostaviti ljude bez grejanja. Kakav je uspeh stezanja kaiša ako opet dajemo garanciju za “Srbijagas”, iako nijedna mera za promenu stanja u tom preduzeću nije preduzeta”, rekao je poslanik LDP-a Bojan Đurić i upitao šta je Vlada uradila prethodnih 14 meseci da se situacija u tom preduzeću promeni, a ne da im se opet odobrava zaduživanje.

Đurić je ukazao i na to da je Vlada mogla pre nego što se odluči na nove garancije “rak-rani Srbije”, kako je “Srbijagas” u sredu nazvao vicepremijer Aleksandar Vučić, mogla da preduzme neke korake da ukine posredovanje u kupovini gasa od Rusa. Ministar Krstić je juče ujutro poručio da se subvencije javnim preduzećima, gubitašima, neće ukinuti u trenutku kada počinje grejna sezona.

“Nikome ne pada na pamet da sada iseče subvencije, a ako bude trebalo obezbediti nova sredstva da bi se prošlo kroz grejnu sezonu, naravno da ćemo to uraditi, jer smo stavljeni pred svršen čin. Cilj je da se sledeće godine ne nađemo u istoj situciji i zato je potrebno da se to preduzeće restrukturira”, rekao je Krstić.

Poslanik LDP-a je kritikovao i subvencije drugim gubitaškim preduzećima i rekao da bi trebalo videti kako se troše subvencije koje idu “Železnicama Srbije”.

Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Dalibor Danilović

Krstić: PDV za IT opremu i hotele 20 odsto


Prema rečima ministra finansija, još nema konačne liste toga koje će namirnice biti prebačene u višu kategoriju PDV-a (sa osam na 20 odsto), ali za sada je siguran da se to odnosi na IT opremu i hotelske usluge. Dok će se u odnosu na EU usklađivati cene proizvoda u nižoj poreskoj stopi: “Ako su to namirnice koje ne mogu biti oporezovane po nižoj stopi, mi ćemo ih prebaciti u višu, u zavisnosti od konkurentnosti na tržištu u EU”.

Poslednji komentari
  • gago Vreme: 11.10.2013 09:52h

    U mestu u kojem zivim naveliko se postavljaju cevi za gasovo i mislim da su pri zavrsetku.Na moj zahtev postavili su cevi do objekta koji gradim sa svim potrebnim dozvolama i koji je 90%gotov nije useljen i nece biti useljen dok sve ne bude na svom mestu.Prikljucak na mrezu uslovljavaju upotrebnom dozvolom sto je po meni nelogicno jer da bih podneo zahtev za izdavanje upotrebne dozvole mislim da treba sve da bude u funkciji cak i grejanje u ovom slucaju na gas.Na kraju opredelicu se za neki drugi vid grejanja a gas cu prikljuciti kad budem mogao to da uradim sa licnom kartom i naravno parama za prikljucak a njihova investicija neka leti u vetar ako vec nije odletela.

  • libero Vreme: 11.10.2013 13:30h

    Nece ostaviti ljude bez grajanja jer vecina gradjana prelazi na drugi energent.Placamo najskuplji gas u Evropi, zahvaljujuci Srbija gasu pa eto im ga nek se Bajatovic greje na njega tj,gas

  • boby Vreme: 11.10.2013 13:43h

    Ajde da se setimo da je jos pre nekoliko godina sam Bajatovic rekao da ili ce cena gasa da bude realna i trzisna ili taj socijalni mir i razliku u ceni neko mora da plati. Postoje samo dva resenja,ili ce firma da posluje po trzisnim principima ili kao javno drzavno preduzece sa subvencijama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP