Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA PREDLOG MINISTARSTVA PRAVDE

Vlada ublažava kazne
za silovanja, otmice, pedofiliju

Autor: A. O. | 20.12.2012 - 16:43:00h | Komentara: 1

Krivična dela za koja je Vlada Srbije na predlog Ministarstva pravde predvidela ublažavanje kazne su otmica, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom, nedozvoljeni prelazak granice i krijumčarenje ljudi, trgovina ljudima, neovlašćeno držanje, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih sredstava.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: Dušan Milenković

Predlog novog krivičnog zakonika trenutno je u Skupštini Srbije. U sadašnjem, još važećem KZ, nije bilo moguće ublažavanje kazne za ova dela. Otmičari, silovatelji, trgovci ljudima i dileri nisu mogli da robijaju kraće od zakonski propisanih godina.  U obrazloženju ove izmene piše da je zakonikom, kojim nije bilo moguće ublažavanje kazne za ova krivična dela, zapravo derogiran institut ublažavanja kazne te da je to u suprotnosti sa odredbama opšteg dela Krivičnog zakonika. Pisci novog zakona navode i da se u još važećem KZ ne vide kriterijume na osnovu kojih su odabrana upravo ova krivična dela, a kod kojih je zabranjeno ublažavanje kazne. Obrazloženje u prilog tome da se može umanjiti kazna za sva ova dela - silovanje, obljubu, dilovanje, trgovinu ljudima - po tvorcima novog zakona je i u sledećem: ''Teško da se u tom pogledu može povezati silovanje sa nedozvoljenim prelaskom granice'', tako se na kraju obrazloženja navodi da je opšte usvojeno mišljenje da bi ukidanjem odredbe da nema ublažavanja kazne zapravo bilo uklonjeno jedno ''strano telo'' i anomalija iz zakonika, prenosi Blic.

- Ubuduće će za pojedina krivična dela moći da se uzme olakšavajuća okolnost što do sada nije bio slučaj - potvrđuje poslanik SNS advokat Vladimir Cvijan, komentarišući za Blic.
Novi krivični zakonik predviđa i uslovni otpust posle dve trećine odležane kazne. Ono što propise u Srbiji razlikuje u odnosu na ostala zakonodavstva je činjenica da se novim zakonom uslovni otpust predviđa kao - obaveza suda. U drugim državama, pa i EU, takođe postoji uslovni otpust posle dve trećine odležane kazne, ali samo kao mogućnost o kojoj sud može da odlučuje i nije u obavezi da i učini.
Ovom odredbom ne samo što se ublažavaju kazne kriminalcima, već se nameće i zaključak da haški optuženici neće moći da služe kaznu u Srbiji. Pojedini haški osuđenici su izlazili iz zatvora pre odslužene kazne, ali to je bila odluka suda, a ne obaveza što će biti slučaj u Srbiji.
Poslednji komentari
  • Bocko Vreme: 20.12.2012 17:38h

    Dal je moguce? Ovim samo motivisete eventualne silovatelje. Mlado meso, jednom se zivi, zatvor brzo prodje... Nije normalan onaj ko ovo predlozi!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP