Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTVRDIO MINISTAR FINANSIJA

Vlada usvojila Predlog budžeta za 2015.

Autor: RTS | 15.12.2014 - 14:33:00h | Komentara: 3

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da je Vlada Srbije usvojila Predlog budžeta za 2015. godinu koji predviđa prihode od 924,4 milijarde dinara, a rashode od 1.083 milijardi dinara i deficit od 158,6 milijardi.

Dušan Vujović  juče izabran za  ministra finansija

Dušan Vujović  | Foto: B. Petrović

Vujović je, na konferenciji za novinare, rekao da je budžet za sledeću godinu odraz odgovorne fiskalne politike i racionalnog upravljanja resursima.
 
Istakao je da je ovo istorijski budžet po mnogo čemu, kao i da je to prvi ključni program Vlade Srbije koji je dobio međunarodnu podršku.
"To je program koji nudi priliku da se reše ne samo pitanja budžeta i deficita na kratak rok, već i da se reše strukturni problemi...", rekao je Vujović.
Prema njegovim rečima, budžet za 2015. godinu je sastavni deo plana politike države i zasnovan je na četiri stuba reformi.
"Ovaj budžet je prvi ključni korak koji je dobio podršku MMF-a, a posle usvajanja budžeta ići će na usvajanje Saveta Fonda", istakao je ministar finansija.
Kako kaže, važno je da sve transakcije budu transparentne, kako bi se znalo na šta se trošio novac.
"Sve se vidi i sve je iskazano na nivou opšte države, imamo iskazane i sve rashode - garancije javnom sektoru, rešavanje statusa banaka i sve ono gde je država morala da reaguje kako bi pomogla poslovanje nekog preduzeća", rekao je Vujović.
Druga stvar po kome je drugačiji ovaj budžet, objašnjava Vujović, jeste realno smanjivanje deficita, koji je i dalje veći nego što treba, ali je manji nego onaj planiran rebalansom.
Ministar navodi da se pozitivan rast očekuje tek u 2016. i 2017. godini.
Vujović ističe da ovaj budžet ne uključuje mnoge pozitivne efekte koji se očekuju realizacijom projekata u narednoj godini, dok će se neki početni efekti osetiti odmah.
Govoreći o prihodnoj strani Predloga budžeta, ministar je objasnio da se akcize i porezi neće povećavati, već će se prihodi ostvarivati boljom naplatom na osnovu postojećih stopa.
"Želimo da se to radi na snovu saznate nužnosti, dobrovoljenosti, na način koji to radi Everopa i svet. Želim da proširimo polje dejastva, ali i šire shvatanje u društvu, da se plaća PDV, izdaje fiskalni račun. Da ljudi shvate da tako obezbeđuju stabilnu budućnost ove zemlje, škole, socijalni program", navodi Vujović.
Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 15.12.2014 22:23h

    Podseća da je ćureće meso iz Jagodine izvoženo u Nemačku i Švajcarsku u vreme najvećeg embarga. "Srbija je to imala, imala je velike kombinate sa farmama junadi, svinja, ćuraka, klanice sa izvoznim brojem, to više nemamo", rekao je Milanović. Kada je reč o kreditiranju živinarske proizviodnje od strane komercijalnih banaka, Milanović, ocenjuje da njega praktično i nema. "Spremite gomilu papira za kredit, dođete u banku, a oni kažu živinarstvo rizična kategorija, ne možemo vam odobriti kredit", ilustruje on. Živinari su razočarani što nema poljoprivrednih kredita, osim, kako kaže, u pojedinačnim slučajevima po sistemu "znam nekoga pa će me preporučiti", a to, dodaje, iritira.

  • penzioner Vreme: 16.12.2014 01:53h

    Usvojen plan pljacke za 2015 godinu! Ma bravo!!!

  • zeljko Vreme: 16.12.2014 08:48h

    nesto vam i ne verujem ,kad se setim sta ste pricali za penzije,pa porekli.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP