Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RACIONALIZACIJA?

Vlada za šest meseci zaposlila čak 393 nova činovnika!

Autor: Aleksandra Medaković | 12.07.2013 - 23:24:00h | Komentara: 10

Iako iz kabineta premijera Ivice Dačića poslednjih dana stižu najave da država traži način za racionalizaciju radnih mesta unutar svog ogromnog aparata, činjenice govore suprotno jer je od početka godine do danas objavljeno popunjavanje čak 393 radna mesta!

„Štednja na svim nivoima, ali ne i u birokratskim redovima

„Štednja na svim nivoima, ali ne i u birokratskim redovima | Foto: FoNet

Naime, kako istražuje „Alo!“ prema podacima dostupnim na sajtu službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, u 2013. godini objavljeno je 49 javnih konkursa za poslove u ministarstvima, kancelarijama i zavodima. Da stvar bude gora, umesto da se ta radna mesta popune već postojećim i prekobrojnim kadrom, država je pribegla javnim konkursima, koji su po Zakonu o državnim službenicima poslednje rešenje koje se primenjuje pri popunjavaju izvršilačkih radnih mesta. Kako ističe Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, ovakvi podaci upućuju na to da država nema stvarnu želju da smanji broj zaposlenih u upravi.


- To je vidljivo i na lokalu i na državnom nivou. S jedne strane imamo zakon koji nalaže smanjenje golemog aparata, a s druge strane država zapošljava nove kadrove kroz javne konkurse, dok otpušta mali deo ljudi koji su bili zaposleni na određeno vreme. Na takav način se zamagljuje suština - ukazuje Dobrašinović i dodaje da poseban problem to što i kada dođe do otpuštanja kadrova, ti slučajevi završe na sudu.

Službenici

Službenici | Foto: Željko Šafar

- Da li slučajno ili ne, ali i kod otpuštanja država ima velike troškove jer se ugovori o raskidu radnog odnosa odrađuju traljavo, pa radnici posle tuže državu i dobijaju naknadu zato što su otpušteni - objašnjava naš sagovornik i dodaje da s druge strane institucije koje su veoma važne za funkcionisanje države, poput Državne revizorske institucije, imaju manjak od oko 300 službenika. Iz Kancelarije za saradnju sa medijima do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanja u vezi sa zapošljavanjem kadrova u državnoj upravi.

Šta kaže Zakon o državnim službenicima

U članu 49 Zakona o državnim službenicima piše da se izvršilačka radna mesta popunjavaju „premeštajem službenika iz istog državnog aparata, sa napredovanjem ili bez njega, a ako se radno mesto ne popuni na taj način, rukovodilac može sprovesti postupak preuzimanja službenika iz drugog državnog organa ili pomoću internog konkursa, a ukoliko nije sproveden ili nije uspeo, sprovodi se javni konkurs“.

Dinkićevo ministarstvo rekorder!


Najveći rekorder po broju zapošljavanja u državnoj upravi je Ministarstvo finansija, koje je od početka godine objavilo konkurse za čak 112 izvršilaca. Njima su trebali i operateri za obračun zarada, administrator programske podrške, koordinatori servis deska, savetnici za razvoj ljudskih resursa, šefovi ekspozitura i drugi.

Poslednji komentari
  • BATA Vreme: 12.07.2013 23:36h

    A zašto mi gologuzani iz privrede smo najureni i bez zarađenih plata ,dok ovi beli medvedi iz državne uprave mažu velike otpremnine .Gde je tu pravda koju ustav garantuje da smo svi jedaki pred zakonom.

  • Džo Vreme: 13.07.2013 02:06h

    Izdržao je ovaj narpd mnogo,izdržaće i mandat ove vlade a nakon toga paaa,paaa!!!

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 13.07.2013 04:19h

    Obećanja "ludom biraču" za radovanje,a stvarnos tje da mi imamo vladu bez ministara već sa desetak predsednika i toliko satelita po partiskoj i rodbinskoj liniji.

  • Željko Vreme: 13.07.2013 04:45h

    Znači, to je razlog ruskog kredita republici Srbiji kao i oporezivanja plata i penzija. Namaći plate za novozaposlene?

  • drLaki Vreme: 13.07.2013 08:51h

    Prica se da pravnici uzimaju procenat od ugovora. Prvo otpustiti te pravnike koji ne znaju ili nece pravilno da napisu ugovor o prestanku radnog odnosa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP