Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SABOR SPC ODLUČIO

Vladika Hrizostom umesto Kačavende, Atanasije episkop bihaćki

Autor: Tanjug | 01.06.2013 - 15:53:00h | Komentara: 0

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je danas završio radni deo prolećnog zasedanja, izabrao je dosadašnjeg vladiku bihaćko-petrovačkog Hrizostoma za zvorničko-tuzlanskog episkopa, na mesto penzionisanog Vasilija Kačavende, a vladiku hvostanskog Atanasija za novog episkopa bihaćko-petrovačkog.

Hrizostom

Zamenio Kačavendu: vladika Hrizostom | Foto: FoNet

Na današnjoj sednici Svetog Arhijerejskog Sabora popunjene su dve eparhije SPC, a ostale iz važnih praktičnih razloga, i dalje imaju na čelu administratore, saopštila je Informativna služba SPC.

Na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih danas je izabran dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, a na upražnjenu katedru episkopa bihaćko-petrovačkih dosadašnji vikarni episkop hvostanski Atanasije, saopštila je Informativna služba SPC.
Za administratora Eparhije srednjeevropske potvrđen je Patrijarh srpski Irinej, za administratora Eparhije žičke episkop šumadijski Jovan, za administratora Eparhije austrijsko-švajcarske episkop bački Irinej, a za administratora Eparhije južnocentralnoameričke mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Zamenik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja biće i dalje episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.
Članovi Svetog Sinoda u novom sazivu jesu episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije.
Ovom sednicom okončan je radni deo ovogodišnjeg saborskog zasedanja, a njegov rad biće molitveno krunisan sabornim služenjem svete Liturgije u Nišu na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, čime će biti proslavljena 1700-godišnjica Milanskog edikta na našem pomesnom nivou, kao priprema za opštu proslavu u oktobru ove godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP