Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SMATRA PODJEDNAKO I NEUKUSNIM I NEUMESNIM

Vladika Irinej odgovorio biskupu Nemetu!

Autor: Tanjug | 13.03.2013 - 12:40:00h | Komentara: 1

Vladika bački Irinej saglasan je sa zrenjaninskim biskupom Ladislavom Nemetom da je medijska rašomonijada o eventualnoj papinoj poseti Srbiji "neukusna i neumesna", ali smatra da su podjednako ''neukusni i neumesni'' biskupovi stavovi o odnosima između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve, jer, kako tvrdi, ne održavaju činjenice i ne izražavaju istinu.

 

Irinej

Vladika bački Irinej | Foto: Petar Marković

Vladika je kao grubu neistinu ocenio izjavu Nemeta da nepozivanje pape rimskog u Niš ''znači da u Srbiji još nema spremnosti za pravi iskorak u pravcu ekumenskog dijaloga'' i da se u Srbiji napredak ekumenskih odnosa zapaža ''ne toliko sa Srpskom pravoslavnom crkvom'' koliko ''sa predstavnicima protestantskih crkvenih zajednica''.
- Ovo je, nažalost, gruba neistina. Tačno je, naravno, da i Pravoslavna i Rimokatolička crkva u Srbiji neguju iskren odnos i hrišćansku saradnju sa crkvama Reformacije i obrnuto, ali tvrdjenje da SPC nije isto tako i toliko otvorena i iskreno dijaloški opredeljena prema Rimokatoličkoj crkvi zaista izaziva, najblaže rečeno, mnoge nedoumice i pitanja - naveo je vladika Irinej u izjavi dostavljenoj Tanjugu.
Zrenjaninski biskup izjavio je ranije da obeležavanje godine jubileja MIlanskog edikta u Nišu nije "ekumenski orijentisano" i da je stoga "neukusna diskusija" koja u Srbiji traje godinama o tome da li rimskog papu treba pozvati da dodje u Niš. Primetivši da ne bi bilo naročito ukusno da gospodina Nemeta podseća na sve tekovine medjucrkvenog dijaloga i saradnje u Srbiji tokom poslednjih decenija, vladika je ukazao da štaviše i mnogi od njegovih kolega iz Austrije, Nemačke i drugih zemalja, uključujući i susednu prijateljsku Madjarsku, mogu potvrditi da medjucrkvena klima u Srbiji po mnogo čemu prevazilazi stanje stvari u većini drugih zemalja Evrope, pa i šire. Vladika postavlja pitanje ko je bio pozvan ili dužan da pozove papu na obeležavanje Milanskog edikta i zašto bi, kako kaže, SPC bila pozvanija da to učini od Nemetove crkve.
- Ako su mediji u Srbiji, pa, istini za volju, i pojedine ličnosti iz SPC prelazile granicu dobrog ukusa u povremenom podgrevanju teme o papi i Nišu, gde je tu mesto i uloga naše braće rimokatolika - zapitao je vladika Irinej.
Zapitavši i da li su svi biskupi bili ''nevinašca i zemaljski anđeli'' dajući raznorazne izjave na zadatu temu, vladika priznaje da su neki pravoslavni Srbi pominjali Jasenovac kao stanicu na eventualnom papinom putu ka Srbiji.
- Ali sa visokog mesta Rimokatoličke crkve u Srbiji čulo se da to ne dolazi u obzir, jer tek treba utvrditi šta se dogodilo u Jasenovcu. Ako je teza nekih pravoslavnih Srba o ovome možda išla na nerve nekima od braće rimokatolika (možda i njemu samom?), da li je izjava sa visokog mesta o Jasenovcu kao navodnoj istorijskoj enigmi mogla da isprovocira ili, štaviše, da duboko pozledi neke pravoslavne Srbe, naročito one čiji preci ili srodnici ostaviše kosti u Jasenovcu - navodi vladika.

Vladika bački Irinej

Vladika bački Irinej | Foto: Petar Marković

Episkop bački je ukazao i da u poslednjem izdanju knjige Memorijalnog centra Jasenovac, štampanog u osamostaljenoj Hrvatskoj, postoji spisak od, kako kaže, dosad registrovanih blizu sto hiljada jasenovačkih žrtava i dodaje da samo Bog zna koji je njihov konačni broj. Nema, međutim, dileme, veli vladika u vezi sa onim što se u Jasenovcu zbilo. Vladika Irinej zrenjaninskom biskupu zamera ocenu da obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta u Nišu nije ''ekumenski orijentisano'' i podseća da su na taj događaj pozvani predstavnici praktično celog hrišćanskog sveta - Rimokatoličke crkve, istočnih dohalkidonskih Crkava i Crkava reformacije, kao i Svetskog saveta crkava i Konferencije evropskih crkava.
- Da li biskup Nemet veruje da ekumenski duh postoji samo onde gde je prisutan rimski prvosveštenik - ponovo je zapitao je vladika Irinej dodavši da za njegov račun, iza takve koncepcije ekumenizma - ako je ona posredi - može se, bez mnogo mašte, nazreti mentalitet unijatizma, s tim da je unija kao model postizanja jedinstva hrišćana zvanično odbačena u Rimokatoličkoj crkvi u toku poslednjih pola veka, od Drugog vatikanskog sabora do danas.
Najzad Irinej, biskupa Nemeta pita i zbog čega slobodu delovanja njegove Crkve u Srbiji smatra ''relativno velikom'', a ne velikom.
- Bio bih mu najdublje zahvalan ukoliko se zauzme da moja Crkva ima u nekim susednim zemljama bar mali deo slobode delovanja koju njegova Crkva uživa u Srbiji.
Vladika je ponudio da biskupu Nemetu dostavi, kako kaže, mnogo konkretnih podataka o slobodi delovanja SPC u pomenutim zemljama.
Poslednji komentari
  • Kurcnja Vreme: 13.03.2013 13:50h

    Preuzviseni G. biskup Nemet najboljeg sagovornika o ekumenizmu ima u crkvenom analiticaru G. Tucicu . Na zrenaninskom TV Santostu su sat ipo izmenjivali zalopojke o zatucanosti banatskog Episkopa , kako on izbegava dijalog , izbzgava susret sa Preuzvisenim i sl , Medjutim , u Zrenjaninu , povodom otvaranja Dani piva , Gradonacelnik Zrznjanina svake godine priredi koktel . Banatski Episkop dodle na koktel . A Visokopreuzviseni se ne pojavljuje , itd: U pesmi , Zenidba Cara Dusana se izmzdju ostalog kaze : ;;Lqtini su stare varalice.,,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP