Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OGORČEN

Vladika Irinej: Radio Vatikan je lupio šamar papi, Srbi u Hrvatskoj ispadaju krivi čak i kada su pretučeni!

Autor: Tanjug | 22.03.2013 - 20:18:00h | Komentara: 2

Eparhija dalmatinska, odnosno Srpska pravoslavna crkva (SPC) ogorčeni su načinom na koji je Radio Vatikan izvestio o događajima kod Kistanja, u Hrvatskoj, kada je prebijeno šest bogoslova srpske nacionalnosti, poreklom iz Republike Srpske, kao i tvrdnjom da SPC nije imala svog predstavnika na ustoličenju pape Franje.

U saopštenju Eparhije dalmatinske se navodi da su "do neba ožalošćeni" vešću tog radija koji je verbalni i fizički napad na pravoslavne bogoslove bez ikakvog povoda i krivice, opravdan rečima da su "dobili ono što su zaslužili".
Umesto očekivanih reči "utehe i istine, reči jevanđelske ljubavi", Radio Vatikan je, kako se navodi u saopštenju, objavio neistinu, što potvrđuje i nalaz policijske uprave Šibensko-kninske županije koji je objavljen u svim hrvatskim medijima, a koji kaže da je "napad na učenike u Kistanju učinjen iz mržnje".

Više od 150.000 vernika  i turista u Vatikanu

Vatikan | Foto: Reuters

"Zbog toga je državno tužilaštvo podiglo krivične prijave protiv aktera ovog uličnog zlodela", podseća Eparhija dalmatinska i dodaje da to, nažalost, nije jedina neistina.

Pored prve neistine, dodaje se, objavljena je i druga - da jedino SPC nije poslala svog predstavnika na ustoličenje novog pape Franje, iako slike sa prijema u Vatikanu jasno potvrđuju da je tamo bio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji se susreo s papom Franjom.

Istim povodom reagovao je i episkop bački iIrinej, ocenivši da bi pomenute reči izgovorene na Radio Vatikanu na hrvatskom jeziku, dan uoči inauguracije pape, "bile neverovatne da, nažalost, nisu stvarno izgovorene".

Vladika bački Irinej

Vladika bački Irinej | Foto: Petar Marković

"Njihove reči - poslate u etar u času svečanom i važnom za Rimokatoličku crkvu, za hrišćansku vaseljenu, za velike svetske religije i za civilizovani svet uopšte, pritom za vreme svete četrdesetnice ili velikog posta u crkvama Istoka i Zapada - pokazuju da oni koji su ih izgovorili nemaju u suštini ništa zajedničko sa hrišćanstvom", naveo je vladik bački.

Vladika Irinej primećuje da, prema logici Radio Vatikana Srbi u Hrvatskoj nikada nisu žrtve - ni kada su napadnuti i pretučeni.
"Oni su, uvek i zauvek, zna se, agresori, pa samo to mogu da budu i u pravoslavnom manastiru Krki iz 14. veka, a da i ne govorimo o celoj Dalmaciji, u koju su se doselili istovremeno i - neverovatno, ali istinito - zajedno sa Hrvatima i to ne samo po principijelno sumnjivom svedočanstvu nekog bizantskog cara znanog pod imenom Konstantin Porfirogenit, nego i po svedočenju svih srednjevekovnih zapadnih hronografa", ukazao je vladika bački.

Vladika Irinej, koji je i portparol SPC, ocenio je da je izveštavanje Radio Vatikana "ne mala mrlja i sramota" u okviru, inače, dostojanstvene i veličanstvene svečanosti inauguracije novog poglavara Rimokatoličke crkve.

"Ovim je udaren šamar i njemu, nosiocu imena svetoga Franje Asiškog, papi koji je nastupio smerno i sa rečima ljubavi prema svima, a i njegovom prethodniku…”, rekao je vladika Irinej, dodavši da je isti radio u emisiji tri dana kasnije, pod naslovom "Crkva je protiv svih oblika nasilja", pokušao da ispravi prethodno izgovoreno, što je bilo još "grđe i sramnije".
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 23.03.2013 00:30h

    ovi popovi jos bi krvi...

  • dralle Vreme: 23.03.2013 11:16h

    A kakv Mu je komentar na žrtve "VLADIKE" Pahomija?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP