Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZASEDANJE SINODA SPC

Vladike pričaju o ženskim nogama i minićima

Autor: Alo.rs | 18.05.2015 - 00:07:00h | Komentara: 5

Izveštaj crkvenih velikodostojnika prepun je optužbi na račun vladike kanadskog Georgija. Pojedine vladike tvrde da se iza ovog čina krije želja Irineja bačkog da se potpuno uruši autoritet patrijarha Irineja.

SINOD

Sinod | Foto: SPC

 
Episkop raško-prizrenski Teodosije u petak i subotu je prezentovao vladikama izveštaj komisije Svetog sinoda o kanonskoj odgovornosti episkopa kanadskog Georgija.
U izveštaju se, između ostalog, nalazi da je vladika Georgije dozvolio ženi da prespava u njegovoj episkopiji, na banketu u manastiru Svetog Save u SAD i da je gledao u noge ženama u mini-suknjama, a navodno je tražio od sveštenog lica i da mu kupi "vijagru".

- U izveštaju, osim ovakvih budalaština, ne postoji ništa drugo. Protiv Georgija ne postoji ni jedan jedini dokaz. Sve je zanovano na izjavama svedoka i to neimenovanih. Upravo je to i razlog što se jedan deo vladika pobunio protiv izveštaja. Mi nismo protiv patrijarha Irineja, mi smo protiv principa da se vladike smenjuju bez dokaza, da im se ne kaže razlog zbog kog je to tako i da im se ne da prilika da se brane, kaže izvor "Kurira".

On kaže da je slična nepravda učinjena i u slučaju Filerata, o čijoj sudbini će Sinod tek raspravljati.

Na zasedanju Svetog arhijerejskog saveta više članova Sabora kritikovalo je princip smenjivanja episkopa, koji je primenjen u slučaju Filreta i Georgija. Najveći kritičar Sinoda je episkop Irinej bački, koji nije štedeo primedbe na postupanje vrha SPC.

Zastupajući tezu da takav način smenjivanja episkopa neje u skladu sa crkenim propisima, vladika bački verbalno se sukobio sa umirovljenim episkopom Atanasijem koji je branio ovakvu ulogu Svetog sinoda. Sa druge strane, vladike koje podržavaju smenu Georgija i Filareta tvrde da je ovaj bunt čist napad na patrijarha Irineja.

- Iza ovog se krije želja Irineja bačkog da uruši autoritet patrijarha. Ukoliko vladike Filaret i Georgije ne budu razrešeni, to će biti direktno suprotstavljanje odluci patrijarha, što će uticati na njegov autoritet, kaže jedan od vladika.

Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 18.05.2015 05:44h

    i o mercedesima,evrima,zlatu

  • Zdravko Gligic Vreme: 18.05.2015 07:27h

    Duhovno i bozije, nema sta - koliko procedura toliko i "ljudi" koji sa njom manipulisu. Vladika Artemije je svetinja a mozda mi cak i Georgije postane simpatican - narocito ako ga ovde zamenu sa nekim masonom.

  • Lune Vreme: 18.05.2015 09:13h

    "pomaze bog" Milorad Vukojičić (1917-1945), zvani Maca (deminutiv od “macola”) ili Pop koljač, je bio crnogorski četnik i sveštenik Srpske pravoslavne crkve koja ga je proglasila za sveca 2005. godine. Rođen je 1917. godine u Pljevljima. Poslije Bogoslovije u Sarajevu rukopoložen je za đakona i sveštenika 1940. godine. U drugom svjetskom ratu je bio pripadnik četničkih snaga, koje su bile u službi okupatora, prvo fašističke Italije, a potom nacističke Njemačke. Prema svjedočenjima, pop Milorad Vukojčić je bio egzekutor četničke crne trojke koja je klala i ubijala civile u Pljevljima, često žene i đecu, porodice partizanskih boraca. Noću, između 6. i 7. aprila 1944, u vrijeme njemačkoga garnizona u Pljevljima, Vukojčićeva „crna trojka“ je krenula u hapšenje žena partizana i simpatizera pokreta otpora.

  • Vica Vreme: 18.05.2015 10:33h

    Zaigrala mecka i pred njihovim vratimna. Dosta se oni mesaju u politiku zemlje a ne gledaju svoja posla. Posebno se mesa ona p[ravoslavni poglavar .

  • Lune Vreme: 19.05.2015 18:40h

    Ako se uzme, da je SPC 2005 godine, proglasila dva svestenika cetnika i koljaca u svetce, o pomirenju nema govora, nego o kontinuitetu "ufunjavanja cetnika" u antifasisticki pokret. Onako usput traze razliku izmedju Draze i Ljotica, drazinovci bi da nekog "zrtvuju", pa sada "analiziraju" ko je trcao za americkim avionima dok je bacao zvakace gume,ciokoladice,pakle cigareta, a ko je trcao da spasava pilote.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP