Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REPORTERI ALO! PRISUSTVOVALI PRVOJ TRANSPLANTACIJI VEŠTAČKOG SRCA U SRBIJI

Vladimir bi umro bez mašine u grudima!

Autor: Radmila Briza | 20.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 1

Vladimiru Petkoviću (47) iz Pančeva srce je prestalo da kuca juče, tačno u 11.25, kada je počelo da radi veštačko! Ujedno, to je prvi pacijent u istoriji srpske kardiohirurgije kome je transplantirano veštačko srce u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, čime je ta naša zdravstvena ustanova stala rame uz rame sa 20 najrazvijenijih svetskih centara gde se ta komlikovana intervencija izvodi.

Reporteri Alo! prisustvovali prvoj transplantaciji veštačkog srca u Srbiji

Reporteri Alo! prisustvovali prvoj transplantaciji veštačkog srca u Srbiji | Foto: Emil Čonkić

Vladimirova operacija počela je u osam ujutru, trajala je četiri sata i protekla je, kako za „Alo!“, čija je ekipa bila na licu mesta, kaže prof. dr Miljko Ristić, direktor KCS, bez ikakvih komplikacija. U sali su bile i nemačke kolege koje su učestvovale u operaciji.

Lekari snimali zahvat  mobilnim  telefonima

Lekari snimali zahvat mobilnim telefonima | Foto: Emil Čonkić

Šta je veštačko srce


To je uređaj koji ima oko četiri kilograma i na točkovima je. Pacijent ga gura ispred sebe. Ugrađuje se kod najtežih pacijenata. Srce je mehaničko, od gvožđa, i sastoji se od dva dela: jednog koji se ugrađuje na mesto biološkog organa, kada se on odstrani u potpunosti, ili samo jedan njegov deo, i spoljašnjeg aparata koji omogućava cirkulaciju.

- Celu funkciju obolelog srca preuzelo je veštačko. U ovom trenutku, ali još je rano to reći, nema nikakvih komplikacija, koje ukazuju da bi postoperativni tok mogao da bude nepovoljan. Moramo sačekati od 12 do 24 sata kako bismo videli da li su ustalili parametri koje pratimo - krvni pritisak, puls, nalaz EKG, diureza, odnosno količina mokraće, respiratorne funkcije. Sada je sve potpuno u redu. Ovakvi pacijenti moraju da budu 24 sata na respiratoru, koji diše za umesto njih. Vladimir je duboko uspavan i nije u stanju samostalno da diše, ali očekujem da će narednog dana biti odvojen od respiratora - kaže za „Alo!“ prof. dr Ristić, u prvim sekundama pošto je veštačko srce preuzelo sve funkcije, dok je još Vladimir bio na operacionom stolu.

Zadovoljan kako je sve prošlo: Miljko Ristić

Zadovoljan kako je sve prošlo: Miljko Ristić | Foto: Emil Čonkić


- Mašina u grudima može da traje do pet godina, što je period da ovaj pacijent dočeka svog donora. Nadam se da će Vladimir dobiti organ u narednih nekoliko meseci. On nije više mogao da čeka. Svi smo se uplašili da neće dočekati ni ovu operaciju - kaže on.
A Vladimirov rođeni brat Vukašin Petrović navodi za „Alo!“ da on nije sa tako bolesnim srcem mogao više da izdrži.

Istorijska operacija

Istorijska operacija | Foto: Emil Čonkić


- Više je vremena provodio po bolnicama nego kod kuće. Poslednji put video sam ga u sredu na pet minuta. A sad kada su nam javili da je sve prošlo kako treba, pao nam je kamen sa srca - priča on, i dodaje da su majka, deca i on sve vreme trajanja operacije bili kod kuće i čekali da im lekari jave bilo kakvu vest.
- Vladimira sam poslednji put video u sredu. Na pet minuta. Tada su nam lekari objasnili šta ga sve čeka. Jedva čekam da ga vidim u ponedeljak, jer ćemo tek tada moći da ga posetimo - kaže Vukašin.

U timu koji je uradio prvu ovakvu operaciju u Srbiji i ulazi u istoriju naše medicine - bili su, osim prof. dr Ristića, i kardiolog Emilija Nestorović, kardiohirurg Sveta Putnik, anesteziolog Dejan Mirković, perfuzer Slavko Kulić, instrumentarka Mira Bogdanović i ostali.

Sviđa mu se srpska škola: Doktor Šmit

Sviđa mu se srpska škola: Doktor Šmit | Foto: Emil Čonkić

Prof. dr Šmit: Oduševljen sam!

Prof. dr Kristof Šmit, kardiohirurg iz Nemačke, u jednom momentu je izašao iz sale i kazao da je oduševljen.
- Oduševljen sam kako je operacija urađena. Veoma sam bolestan, ali sam došao da završim ovu operaciju. Mnogo mi se sviđa takozvana stara škola vaših lekara - kazao je on za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • pacijent Vreme: 20.12.2014 11:05h

    Svaka cast profesore Ristic, i sami srcani bolesnik ipak ste uradili ovaj veliki zahvat sa svojim saradnicima da biste pomogli ovom bolesnom coveku! Ajde sada ministre zdravlja smanji im plate koje u odnosu na notare kojima za lupanje pecata na papire davate priliku za enormno vecu zaradu od ovakvih ljudi! Stidi se Srbijo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP