Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDAK RUSKOG PREDSEDNIKA SE DRUŽIO SA DOSITEJEM OBRADOVIĆEM

Vladimir Putin ima srpske krvi?!

Autor: poreklo.rs | 25.02.2014 - 22:07:00h | Komentara: 6

Putini su se u Rusiju doselili s Kosmeta za vreme Velike seobe Srba 1690. Jedna njihova grana pokušala je preko karpatskih gudura da stigne do Rusije

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Glavni i odgovorni urednik srpsko-ruskog magazina “Naše slovo” Vlado Mićunović, nakon iscrpne istrage, došao je do podatka da ruski predsednik Vladimir Putin možda ima srpske krvi, prenosi telegraf.rs.

U ovoj istrazi pomogao mu je kustos Živko Marković, a prema Mićunovićem svedočanstvu, krenuli su od biografije slavnog srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića, prenosi portal ”Poreklo“.
Dobar deo tih zapisa odnosi se na lude dečačke dane Dositeja, koji se do zakaluđerenja zvao Dimitrije, kao i njegovog najboljeg druga Nikole Putina, zvanog Nika. Ovu dvojicu nemirnih pajtaša, spremnih na svakakve avanture i izazove u traženju novih saznanja o životu, običajima i veri, povezivao je još vedar duh i velika hrabrost.
Njih dvojica potiču iz mesta zvanog Čakovo, koje je u to vreme pripadalo rumunskom delu Banata. Zajedno su u Temišvaru kod istog majstora Petra Jakovljevića, izučavali krznarski zanat.
Još pre povezivanja životnih puteva Nike i Dimitrija (Dositeja) ovaj drugi krenuo je s velikom neuspelom avanturom: pokušao je da beži u kaluđere, odnosno u Tursku.
Dva drugara, Putina i Obradovića, u mnogom je približavala činjenica da su obojica bili siročad: Nika je imao samo majku, a tri godine mlađi Dimitrije nije imao ni oca ni majku.
Za Niku se mnogo kasnije zainteresovao i Marko Živković, profesor Univerziteta u Bukureštu. Pišući svoju doktorsku disertaciju o Dositeju on je zaključio da se nakon povratka iz manastira Hopovo Putinu gubi svaki trag: nije našao nijedan podatak u rodnom mu Čikovu, niti u Državnom muzeju u Temišvaru.
Da bi “Naše slovo” razjasnilo enigmu Nikinog misterioznog nestanka, kustos Marković piše pismo koleginici iz Rumunije Olgi Putin, kustosu Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Temišvaru.

Dositej Obradović

Dositej Obradović

Odgovor od gospođe Putin stigao je u Novi Sad 1. avgusta 2000. U njemu je saopštila da od početka 20. veka porodice Putin više nema u Čakovu, ali ima jedino u Ivandi, odakle i ona potiče. Gospođa Putin naglasila je u odgovoru na pismo da se i lično interesuje za svoje poreklo.
Kaže da su se Putini doselili s Kosmeta za vreme Velike seobe Srba 1690. Jedna njihova grana pokušala je preko karpatskih gudura da stigne do Rusije. Bila je to prava golgota po najvećoj hladnoći, jer su krenuli na put u kasnu jesen, uz veliku neizvesnost da li će savladati sve zamke surovih Karpata. Olga Putin navela je još da se njen deda za vreme Prvog svetskog rata priključio Srbima u Rusiji.
Iz Potiske, Pomoriške i Podunavske vojne granice u Rusiju se preselilo oko 25.000 Srba koji su tamo osnovali svoja nova naselja sa zavičajnim imenima. To je počelo 1751. i trajalo više godina. Postavlja se pitanje kako se o Niki Putinu posle njegovog povratka u Čakovo baš ništa ne zna. Najverovatnije je taj nemirni vatreni duh posle neuspele hopovske avanture s nekom od srpskih grupa odezdio u Rusiju i tamo zaorao brazdu, pustio koren u rusku zemlju, savio svoje gnezdo i oformio porodicu na novom ognjištu.
Pošto su se srpski Putini tada zaputili u Rusiju, logično se nameće pitanje: nije li sadašnji predsednik Rusije jedan od potomaka Nike Putina ili nekog drugog od te familije iz Vojvodine, čiji još dublji koreni dosežu do srpskog stradalačkog Kosova? Nije li ovaj mudri i uzdržani, ali kad treba i veoma odlučni državnik, naše gore list – kao što je u žilama ruskog cara Ivana Groznog, preko njegove bake po ženskoj liniji, Ane Glinske (potiče iz srpske vlastelinske porodice Jakšić) – takođe tekla srpska krv?
Prema Mićunovićem pisanju, u međuvremenu je i Putinov brat od strica saznao da se ovde istražuje moguće Putinovo srpsko poreklo.
Na pitanje da li se ljutio ili uvredio, dobio je sledeći odgovor:
- Ne da se nije ljutio, već se radovao toj priči i sve vreme uz pomoć jednog broja prisutnih prijatelja je, videlo se navijao za srpsku verziju!
“Naše slovo”, kako prenosi portal “Poreklo” posle dužeg vremena namerava da nastavi potragu za srpskim korenima Putinovih. Na pomolu su neki novi važni detalji…
Poslednji komentari
  • miroslav Vreme: 25.02.2014 22:53h

    Sto se ne kandiduje kod nas na izborima, ionako mu istice mandat u Rusiji? LJudi, nemojte da nas zaje...vate, ovo vam je kao ono:"prvo su nastali Srbi, pa onda amebe, pa onda Hrvati"

  • Драгомир Vreme: 26.02.2014 06:31h

    Бре,бре,бато,ето доказало се да се сумња да је ПУТИН србин!А ја то говорим годинама и годинама!Веле неки да сам се занео?Да ме ударио домаћи чај у главу.Да сам помешао ракију и вино?Па ми још то било мало те сам додао пиво и лечке вињак са румом!На пример,ретко куј зна да је Тачи па још Хасим чистокрвни србин из фамилије Даниловић чија слава је Митровдан!Још да споменем да Никола Пашић није србин већ бугарим и да носи туђе презиме?

  • citalac Vreme: 26.02.2014 10:20h

    Za nas je tipicno da odmah ma sta da se najavi ili objavi mi udaramo kontru! Nemojmo ni ovo saznanje podcenjivati, dobro je da se to ispita i donese zakljucak ne prema simpatijama ili animozitetima vec na osnovu valjanih cinjenica.Uostalom, o tome da li smo dosli iz Rusije na ove prostore ili obrnuto danas i drugi strani autori istrazuju i lako se moze desiti da ta nova istrazivanja pobiju do sada prihvacanu verziju.I Nikoli Tesli je profesor rekao da njegova ideja o trofaznoj struji nikada nece biti realizovana, a celi svet na tome pociva!Dakle, bez odbacivanja u startu ali i bez prihvtanja bez valjanih dokaza.

  • AMA Vreme: 26.02.2014 14:29h

    Ne bih rekla .Ovo nije srpska faca vec tipicno ruska . zuta kosa , kose oci. Srbi su lep narod, vise lice ne mediteranski tip nego na ovakve kao sto je Putin.

  • lagards Vreme: 26.02.2014 21:19h

    ma da I Obama je srbin

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP