Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠABIĆ:

Vlast i dalje krije kako troši naše pare

Autor: Ekipa Alo! | 03.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Vlast i dalje krije informacije o raspolaganju javnim novcem i velikim javnim resursima, mada ima pomaka nabolje, ocenio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u javnom pismu upućenom novinarima.

Država mora da zaštiti novinare: Šabić

Država mora da zaštiti novinare: Šabić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

U čestitki povodom Svetskog dana slobode medija poverenik Šabić izjavio je da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način i poručio da proklamovani principi javnosti njenog rada ne smeju ostajati na nivou “papirnih” proklamacija.


- Da bi mediji i novinari mogli da ostvaruju svoju, za demokratsko društvo izuzetno važnu funkciju, veoma je bitno da predstavnici vlasti i preduzeća koja su u javnom vlasništvu, na pravi način izvršavaju svoje obaveze prema javnosti - rekao je Šabić i istakao da je neophodno da se konačno, na pravi način aktiviraju zakonski mehanizmi odgovornosti za kršenje zakonom utvrđenih prava javnosti.

“Sve aktivnosti vlasti, posebno raspolaganje javnim novcem i velikim javnim resursima, su legitiman predmet interesovanja i analize od strane novinara i medija. I izuzetno je važno da se mediji njima bave na osnovu pouzdanih i kompletnih informacija, odnosno dokumenata”, naveo je Šabić.

- Nemoguće je ne setiti se da je proteklo 20 godina od smrti Dade Vujasinović, 15 od smrti Slavka Ćuruvije i 13 od smrti Milana Pantića, a da istina i pravda nisu zadovoljeni. Od izuzetnog je značaja da ti slučajevi konačno budu rasvetljeni i razrešeni kao garancija da se ništa slično u Srbiji više nikad ne sme i neće ponoviti. Nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara, što bez sumnje uključuje i dužnost države da kazni one koji tu bezbednost ugroze - kazao je Šabić.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • mima Vreme: 03.05.2014 09:32h

    Otkud sad pa to, a premijeru puna usta hvale kako se vodi racuna o narodnim parama. Mozda se ON stvarno brine za nase pare, a da mi to neznamo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP