Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO: ZORICA NOVAKOVIĆ SMENJENA ZBOG PROPUSTA U RADU

Vlasti potvrdile da nema kontrole hrane!

Autor: Ekipa Alo! | 13.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je pisanje portala „Meta.rs“ koje je „Alo!“ juče preneo da je zbog propusta u radu smenilo Zoricu Novaković, direktorku Uprave za veterinu.

Ozbiljni propusti:  Zorica Novaković

Ozbiljni propusti: Zorica Novaković | Foto: Dimitrije Goll

Naime, portal je objavio da se monitoring komaraca, ptica i konja na virus groznice zapadnog Nila ne radi kao i da se ne ispituju ostaci antibiotika, hormona, aflatoksina i štetnih supstanci u mesu, mleku, jajima i medu, čime je ugroženo zdravlje ljudi.

Prema pisanju portala „Meta.rs“, Brisel je zbog toga upozorio Srbiju da će zabraniti izvoz tih proizvoda u zemlje EU i CEFTA. Potvrđujući ove navode, Ministarstvo poljoprivrede ističe da, bez obzira na to što se desio prekid sprovođenja Nacionalnog monitoringa rezidua u hrani životinjskog porekla i kontrole virusa zapadnog Nila kod životinja sa dolaskom novog ministra Dragana Glamočića, oni će biti nastavljeni.

- Preduzete su sve mere kako bi se eliminisali razlozi za trenutnu situaciju u primeni programa mera zdravstvene zaštite životinja i kontrole hrane. Ministarstvo neće dozvoliti da se uruši sistem bezbednosti hrane, ugrozi zdravlje potrošača i izvozni status Srbije - piše u saopštenju ministarstva.
U ovoj instituciji ističu da su mobilisane sve odgovorne službe, institucije i pojedinci da se oceni stanje, ugroženost nacionalnih sistema kontrole, zdravlja, dobrobiti životinja i bezbednosti hrane životinjskog porekla, kao i status Srbije u tim oblastima na međunarodnom nivou.

Poljoprivredne vlasti navode da će zbog nedostataka u ovogodišnjem programu mera zdravstvene zaštite životinja Uprava za veterinu hitno izmeniti pravilnik kako bi se omogućilo sprovođenje monitoringa na pojedine zarazne bolesti kao što je groznica zapadnog Nila, afrička kuga svinja, klasična kuga svinja, ptičji grip i druge.

- Kada je groznica zapadnog Nila u pitanju, veterinarska služba će hitno započeti monitoring kod živine, divljih ptica i konja u saradnji sa terenskim službama i Nacionalnom referentnom laboratorijom. Vršiće se razmena podataka kako bi se lokaliteti gde je utvrđen virus što pre utvrdili i kako bi se sprovele odgovarajuće mere, kao što je tretiranje komaraca, koji su vektori ove bolesti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP