Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONOVO NAS SVAĐAJU

Vlasti savetuju građanima
Srbije u Hrvatskoj izuzetan oprez!

Autor: Tanjug | 16.10.2012 - 18:05:00h | Komentara: 5

Građanima Srbije koji kreću na put u Hrvatsku ovdašnje vlasti savetuju "izuzetan oprez i krajnje uzdržano ponašanje" iako je smanjen broj incidenata, u okviru uobičajene prakse u EU, zemljama regiona i Srbiji da se građani informišu o opasnostima koje im prete u drugim zemljama.

granični prelaz batrovci

Granični prelaz Batrovci | Foto: Emil Čonkić

Kako je preneo portal EurAktiv Srbija (euractiv.rs), gradovi u kojima može doći do ugrožavanja bezbednosti gradjana su Split, Knin, Zagreb, Osijek, Vukovar, Sisak, Zadar, Ssibenik i Dubrovnik.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da zbog toga treba izbegavati putovanje automobilima sa srpskim tablicama kroz te gradove.
Na listi saveta nalazi se i to da bi građani Srbije trebalo da izbegavaju razgovore na političke teme, naročito iz skorije prošlosti.
Nasuprot tome, na strani hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija navodi se da nema informacija o neophodnosti odlaganja putovanja u Srbiju.
Kad je reč o putovanju gradjana Hrvatske na Kosovo, savet je takođe da nema razloga za odlaganje putovanja, ali da treba biti oprezan zbog povremenih sukoba srpskog i albanskog stanovništva.
Do daljnjeg se građanima Hrvatske ne savetuje putovanje na područje severno od reke Ibar, dok se za ostala područja Kosova savetuje oprez, uz preporuku da se prate vesti i slede uputstva lokalnih vlasti.

Navijači Hrvatske

Navijači Hrvatske | Foto: Beta AP

Kada se, na primer, radi o Bugarskoj, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje uskoro će pokrenuti novi servis "onlajn konzul" nakon što je jedan Bugarin proveo 18 dana u hrvatskom zatvoru jer je sa lokalne plaže uzeo praznu školjku i poneo je kući kao suvenir.

Britanski državljani su, pak, od svoje ambasade u Srbiji od 1. aprila 2011. godine do 31. marta 2012. godine zatražili pomoć u 33 slučaja, navodi EurAktiv.
Prema podacima preuzetih sa sajta britanskog ministarstva spoljnih poslova, iz odeljka posvećenog Srbiji, u tom periodu u Srbiji su preminula tri državljanina Velike Britanije, tri su hospitalizovana, a 26 Britanaca je uhapšeno zbog različitih prekršaja.
Britansko ministarstvo svojim državljanima koji putuju u Srbiju savetuje da se u Srbiji čuvaju džeparoša, naročito na aerodromu i javnim mestima.
Britanci se takođe upozoravaju na loš kvalitet srpskih saobraćajnica, gužve i Ibarsku magistralu kao najopasniju deonicu.
Poslednji komentari
  • Šljuka Vreme: 16.10.2012 18:31h

    ...а који ћемо полни орган тамо !

  • Gari Vreme: 17.10.2012 08:52h

    Ajd sikter dezurni ratno huskaci. Bio sam u Hrvatskoj bezbroj puta i nikad mi se nista nije desilo.

  • opusteno011 Vreme: 17.10.2012 11:29h

    zašto se ide tamo?

  • alexei Vreme: 17.10.2012 20:34h

    A onaj njihov Josipovic dobi nagradu za yoleranciju. Sta bi tek bilo d anisu tolerantni?

  • ljubica Vreme: 17.10.2012 20:35h

    Treba ozbiljno shvatiti ovaj stvarno dobronameran savet hrvatskih vlasti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP