Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

VMA: Nije bilo štetnih posledica za stanare "smrdljivih zgrada"

Autor: tanjug.rs | 25.08.2014 - 15:27:00h | Komentara: 0

BEOGRAD, 25. avgusta (Tanjug) - Za sada nema razloga za zabrinutost da su stanari zgrada u ulici Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu imali štetne posledice po zdravlje zbog toksičnih boja u njihovim stanovima, niti im u skorijoj budućnosti preti takva opasnost, tvrde zdravstveni eksperti sa Vojno medicinske akademije (VMA) u Beogradu.

Od nepodnošljivog  mirisa u ustima  ostaje ukus gorčine:  Naselje Dr Ivan Ribar

Naselje Dr Ivan Ribar | Foto: Nebojša Marković

Ipak, oni savetuju stanarima da prekinu izlaganje toj toksičnoj sredini.
Inače, u toj zdravstvenoj instituciji do sada je pregledano 130 stanara iz tih zgrada, a prve analize urina su pokazale da kod polovine njih nisu nađene povišene koncetracije fenola i hiporne kiseline, a kod druge polovine su bile iznad granice od 0,26 miligram mola po litru, ali ta koncentracija ne utiče na zdravstveno stanje pacijenata, naveli su eksperti VMA u izjavama Tanjugu.
Načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja Slavica Vučinić rekla je Tanjugu da je VMA angažovana na zahtev Građevinske direkcije Srbije, da izvrši pregled stanara iz objekta na adresi Mileve Marić Anštajn broj 80 do 82 i 100 do 102 na Novom Beogradu kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje, zbog sumnje na potencijalnu povišenu izloženost toksičnih hemikalijama iz stanova na toj adresi.
"VMA je do sada pregledala 130 osoba, kako odraslih tako i dece i na osnovu kompletnih kliničkih ispitivanja, labaratoriskih analiza, dodatnih ispitivanja, kao i rezultata toksikoloških analiza, mogu da kažem da ni kod ni jedne osobe, kako odraslih, tako i dece, nije konstatovan poremećaj zdravstvenog stanja, koji bi ukazivao na posledicu izloženosti toksičnim hemikalijama, koje su bile predmet merenja", naglasila je dr Vučinić i najavila da će kompeltan pregled svih 13o stanara uskoro biti ponovljen.
Ona je objasnila da su te hemikalije isparljive organske supstance, nešto čemu smo zapravo izloženi svakodnevno i svuda, što u današnjem veku hemije ne može da se izbegne, a radi se o fenolnim jedinjenjima, kao što je benzen, toluen, ksilen i drugi aromatični ugljovodonici, koji su prisutni i u životnoj sredini i u zatvorenom prostoru i preko kontaminirane hrane i vode.
Jedna određena količina fenolnih jedinjenja se stvara i endogeno pod dejstvom bakterija na normalne sastojke hrane u želucu, što se izlučuje iz tela prirodnim putem, kazala je dr Vučinić.
Prema njenim rečima, zabrinutost se javila zato što se u stanovima u Mileve Marić Ajnštajn osećao izražen miris od hemikalija, koje su ljrazličito opisivali od oštrog do slatkastog mirisa.
"Rekli smo da ni kod jednog stanara nije konstatovan poremećaj zdravstvenog stanja. Nisu nađeni nikakvi efekti akutnog trovanja. Znači, ni jedan od njih, nije imao kliničku sliku, koja bi ukazivala, na znake visoke koncentracije koje se inače javlja kod akutnih trovanja", istakla je načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja.
Zabrinutost je, naravno, opravdana, zato što neke od ovih hemikalija mogu imati i opasnije efekte, a to su između ostalog i kancerogeni, ukazala je ona i objasnila da bi se kancerogeni efekat u ovom slučaju javio pri konstantnom izlaganju toksinima od "najmanje dve godine, pa i više".
"Nema razloga za zabrinutost, za sada, da je došlo do tih efekata, ni da će doci u skorijoj budućnosti, ali u ovom trenutku, treba imati u vidu, da se ova izloženost savetujemo da se prekine", poručila je dr Vučinić.
Načelnik Instituta VMA za medicinu rada sektora za preventivnu medicinu Dragan Aleksić rekao je Tanjugu da su u sklopu kliničkih pregleda stanara vršene su i toksikološke analize urina i rezultati VMA su pokazali da je kod polovine od ukupnog broja pregledanih pacijenata nisu nađene povišene vrednosti fenola i hiporne kiseline, jer su se kretale u očekivanim granicama, oko 0,26 miligram mola po litru.
"Kod druge polovine pacijenata, vrednosti su bile iznad ove očekivane za opštu populaciju od 0,26 miligram mola po litru, što ukazuje na moguću spoljnu ekspoziciju (izloženost) navedenim hemikalijama", rekao je dr Aleksić.
Ta koncentracija ne utiče na zdravstveno stanje pacijenata, ali ukazuje su pacijenti više izloženi štetnim hemikalijama, u odnosu na neke uobičajene uslove, kojima smo svi mi izloženi u životnoj sredini i na radnom mestu, objasnio je dr Aleksić.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP