Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEČIŠE I DEVOJKU KOJA JE PROBALA "KROKODIL"

VMA: Sve više razornih sintetičkih droga!

Autor: Tanjug | 04.01.2014 - 13:19:00h | Komentara: 1

Sve je više novih sintetičkih droga koje se pojavljuju na tržištu i koje imaju razorno dejstvo na organizam, a samo u Centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije tokom prošle godine lečeno je pet pacijenata za koje se pretpostavlja da su ih koristili.

„Strogo poverljiv“  izveštaj inspekcije: VMA

 VMA | Foto: Rajko Ristić

U toj ustanovi lečena je i jedna devojka koja je koristila drogu poznatu pod nazivom "krokodil". U Evropi je zabeležen veliki porast broja smrtnih slučajeva zbog korišćenja te supstance. Načelnica centra za kontrolu trovanja VMA Slavica Vučinić objašnjava da je nova droga "krokodil" veoma toksična, ne samo zato što je opijat već i zato što ima u sebi organske rastvarače, fosfor, kiseline, teške metale koji dovode do propadanja i do nekroze tkiva.
Trend pojave novih psihoaktivnih supstanci beleži se u poslednjih deset godina svuda u svetu, a posebno u zapadnoj Evropi i Americi. "Mi smo u Centru ove godine imali pet slučajeva gde smo kod pacijenata na osnovu kliničke slike mogli da zaključimo da se radi o novim psihoaktivnim supstancama", kaže Vučinić.
Ona objašnjava da je Centar za kontrolu trovanja VMA referentna ustanova za celu Srbiju, da postoji i referentna laboratorija za toksikološke analize, ali da nema tehničkih mogućnosti da se potvrdi da li je trovanje kod pacijenata nastalo novim psihoaktivnim supstancama, što otežava stavljanje takvih supstanci na listu zabranjenih.
"To je problem ne samo kod nas, već svuda u svetu. Mali je broj referentnih laboratorija koje imaju mogućnost da potvrde slučaj akutnog trovanja novim psihoaktivnim supstancama. Sve to zajedno utiče i na legislativu i na stavljanje takvih supstanci na listu zabranjenih", naglašava Slavica Vučinić.
Poslednji komentari
  • nena Vreme: 05.01.2014 09:40h

    treba ih deliti budalama za djabe !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP