Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOMANDANT ISIS-A ABIT PODBIĆANIN IZ PRIJEPOLJA

Vođa džihadista bi da ubija Srbe!

Autor: V. Papović - I. Kljajić | 06.06.2015 - 19:31:00h | Komentara: 5

Abit Podbićanin (1979) iz Velike Župe kod Prijepolja jedan je od komandanata terorističke organizacije koja je građanima Srbije u četvrtak video-snimkom zapretila ubijanjem, trovanjem i postavljanjem ekspoloziva ispod kuća i automobila, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Komandant ISIS-a Abit Podbićanin iz Prijepolja

Komandant ISIS-a Abit Podbićanin iz Prijepolja

- Alah će na vas poslati poniženje sve dok se ne budete vratili svojoj veri. Pa vratite se svojoj veri. Vratite se ponosu. Vratite se džihadu - poručuje on muslimanima na video-snimku na kojem su prikazani pripadnici islamske države sa Balkana.


U mini-filmu pod nazivom: „Čast je u džihadu, poruka Balkancima“ preti se balkanskim zemljama i pozivaju se muslimani s Balkana da se pridruže Islamskoj državi ili pokrenu napade na Balkanu.

Prema saznanjima našeg lista, Podbićanin je verski vođa jedinice ISIS Džeiš Muhamed (slava Muhamedu) i u Siriji ratuje pod imenom Abu Selfiak Al-Bosni. On je u Siriju otišao u septembru 2013. godine preko Egipta i Turske. Prema saznanjima našeg lista Podbićanin je srpskim bezbednosnim organima poznat od 2000. kada je bio „običan“ pripadnik vehabijskog pokreta. Rođen je 1979. godine u selu Velika Župa u opštini Prijepolje.
Boravio je u Novom Pazaru, gde je učio medresu Gazi Isa beg da bi ga nakon toga Mešihat islamske zajedinice iz Novog Pazara poslao u Kairo, gde je godinu dana proveo na islamskim studijama. Podbićanin je fakultet napustio posle godinu dana da bi potom bio postavljen na mesto imama u svom selu. Prema podacima iz bezbednosnih službi, on je već tada bio pod uticajem prethodnog imama Adema Demirovića, koji je u to vreme boravio u Beču i pod njegovim uticajem je širen vehabizam na prostoru Sandžaka.

Promenjen logo ali ne i namere

Promenjen logo ali ne i namere

NVO sa znakom terorista

Omladinska organizacija „Furkan“ u Srbiji deluje kao nevladina organizacija i ima više desetina članova. Do jula 2014. godine „Furkan“ je u izlogu svojih prostorija u Novom Pazaru imao upravo obeležja ISIS kada su ona promenjena. Trenutno je osim citata iz Kurana ispisano samo ime organizacije.

Prema izvorima našeg lista, Podbićanin je 2002. godine nastavio studije u Saudijskoj Arabiji koje je završio 2009. godine. Iste godine došao je u Novi Pazar, gde je osnovao Medžid „Golub“ u Novom Pazaru.

Ova organizacija 2010. godine prerasla je u Islamsku omladinu „Sandžak - Furkan“, a Podbićanin je već u to vreme bio u vezi sa Goranom Pavlovićem zvanim Abdulah, koji takođe ratuje u Siriji.


Podbićanin ima i drugo ime Ebu Safia, a naši bezbednosni organi su imali podatke da je osoba pod ovim imenom poginula u februaru ove godine i zbog toga su imali i dileme da li je snimak koji je preksinoć objavljen napravljen mnogo ranije. Među identifikovanim islamistima na snimku su i Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil ili Al Kosovo.

Nekoliko džihadista poziva ostale muslimane da im se pridruže na ratištu u Siriji i Iraku, „gde mogu dostojanstveno i bezbedno da žive sa svojim porodicama”. Džihadisti poručuju gledaocima i da „vrate film unazad, u poslednji rat u BiH“. Oni su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv „diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji“, kao i njihove vojske.

Podbićanin (desno) na snimku na kome preti Srbiji

Podbićanin (desno) na snimku na kome preti Srbiji


- Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće... Ubijajte ih na svakom mestu i gde god stignete - otvoreno poručuju džihadisti. Ovaj snimak Islamske države, koji traje više od 22 minuta, znatno je bolje produkcijski urađen od desetina prethodnih propagandnih materijala radikalnih islamista. Objavio ga je El Hadžat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu.

Žestok odgovor Srbije


Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da srpske službe bezbednosti svakodnevno prate situaciju kada je u pitanju radikalni terorizam i da preduzimaju sve mere da ne dođe do prelivanja terorizma iz regiona i nestabilnosti Srbije.
- Svako ko želi da ugrozi Srbiju može da očekuje žestok odgovor Srbije, jer nećemo dozvoliti da neko nad nama isprobava terorističke napade - poručio je Stefanović. On je podsetio da je iz policije i ranije upozoravano na mogućnost pretnji Srbiji i radikalizacije pojedinca, pre svega mladih. Kako je napomenuo, neki od tih ljudi su pod merama kontrole bezbednosnih službi.

U Siriji ratuje 18 naših državljana


Prema podacima srpskih bezbednosnih službi u Siriji trenutno ratuje 18 osoba sa teritorije Srbije. Sedmorica pripadnika ISIS iz Srbije je poginulo na ratištu, a dvojica su se vratila, ali trenutno ne borave na teritoriji naše zemlje.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 06.06.2015 21:18h

    Где је овде кокарда и шајкача?Ајд овај са леве стране као да има кокарду а овај десно ,како рекох,какав је то србин?Кокарду на чело и немо' да те опомињем опет?

  • Mica Vreme: 06.06.2015 21:45h

    Sta se ceka?! Da stvarno pocnu da deluju!? Odmah neka ih privode i proteruju iz zemlje! Hvala bogu, imamo sve potrebne sluzbe, ja verujem da obavljaju svoj posao... I da su jos uvek najbolje u regionu

  • Olivera Vreme: 06.06.2015 22:27h

    Diskretno ih pohvatati i likvidirati,ne treba cak ni municiju da koristite,samo rambo noz i zicu.Policijo,hvatajte zlotvore na miru,zarad mira i slobode.Zivelo Pravoslavlje,smrt Dzihadu!Zivela Srbija i Policija!MolimPoliciju,da obrate paznju na emigrante iz muslimanskih zemalja,da ne gajimo guju u nedrima i ne nasrnu i na gradjane Srbije i Policiju!OPREZ!!!

  • Hrvoje Vreme: 07.06.2015 06:26h

    Ja sam iz Hrvatske , a po ovom pitanju podržavam Srbiju. Mislim da je vrijeme da Srbija odradi posao i razbuca tu bandu. Imate odlične specijalne jedinice kako vojne tako i civilne. Pokažite zube i sprašite ih i za nas.

  • Ratko Vreme: 07.06.2015 07:01h

    Pa ovaj davno nadjubrio zemju u siriji,dobio sta je trazio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP