Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO NE MORA, NEK' NE IZLAZI!

Voda i hladovina za zaštitu od vrućine!

Autor: Beta | 27.07.2013 - 08:46:00h | Komentara: 0

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je na institucije i preduzeća s klimatizovanim prostorom da dopuste građanima, posebno starijima, deci i trudnicama, kraći boravak i zaštitu od posledica vrućine po zdravlje.

Tokom perioda vrućine, građanima se savetuje da piju dovoljno tečnosti, najbolje vodu, čak i ako ne osećaju žeđ, i da izbegavaju kafu, čaj i napitke na bazi kole, jer dovode do gubitka tečnosti iz organizma, savetovali su stručnjaci Instituta "Batut" 

Čekaju nas paklene vrućine

Čekaju nas paklene vrućine | Foto: Beta, Emil Vaš

Građanima se preporučuje da ne piju alkohol, da ne preskaču obroke i da u ishrani prednost daju sezonskom povrću i voću i hrani kojoj ne treba podgrevanje, da nose komotnu odeću od prirodnih materijala, naočare za sunce sa zaštitnim UV faktorom i šešir sa širokim obodom. 
Deca, trudnice i osobe starije od 65 godina ne bi trebalo da se izlažu suncu niti da borave napolju u periodu najjačeg dejstva UV zraka od 10.00 do 17.00, a osobe koje rade na otvorenom treba da prave česte pauze u hladu i piju dovoljno vode. 
Životni prostor koji nema klimatizaciju, tokom noći treba provetravati, a rano ujutru zatvoriti prozore i spustiti roletne. Decu i životinje ne treba ostavljati u automobilu izloženom suncu, čak ni kada su prozori otvoreni, savetuju stručnjaci. 
Aktivnosti van kuće treba da budu planirane u ranim jutarnjim i kasnim satima, a potrebno je tuširanje mlakom ili hladnom vodom, nekoliko puta tokom dana. 
Prema savetu stručnjaka, klima uređaji treba da budu podešeni tako da razlika u temperaturi ne bude viša od sedam do 10 stepeni, a sveosobe treba da paze ako osete vrtoglavicu ili nesvesticu,  mučninu, glavobolju, ubrzano disanje ili rad srca, i žeđ. 
U slučaju tih simptoma, potrebno je skloniti se u hlad i popiti vodu ili neku drugu tečnost, a ako se simptomi ne povlače, pozvati službu hitne medicinske pomoći. 
Ako osoba ima visoku telesnu temperaturu, bez svesti je ili prestane da se znoji, odmah treba pozvati hitnu pomoć. Ugroženog treba skloniti u hlad ili rashlađenu prostoriju, a visoku telesnu temperaturu treba sniziti hladnim oblogama i uvijanjem u vlažne čaršave. 
Stručnjaci Instituta "Batut" preporučuju građanima da ne zaborave da pozvone susedima da provere da li su dobro i da li im je nešto potrebno, a dok su na poslu, da obezbede dovoljno vode za kućne ljubimce, ako ih imaju. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP