Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMO NAM JE OVO TREBALO

Voda je prodrla u deo "Đerdapa Dva", gase agregate, ugrožena elektrana!

Autor: Tanjug - Fonet | 16.09.2014 - 08:25:00h | Komentara: 0

Zbog obilnih padavina i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji, neprohodni su svi putni pravci koji vode ka Kladovu. Voda je prodrla u pomoćni deo Hidroelektrane "Đerdap Dva" i time ugrozila njen rad.

Poplavljeni Boljetin

Poplave ponovo pogodile Srbiju: Poplavljeni Boljetin

Česte kiše i obilne padavine u velikoj meri otežavaju saobraćaj, a na pojedinim deonicama saobraćaj je u prekidu.
Gorska služba spasavanja Srbije (GS S) saopštila je da njene ekipe iz Zaječara i Boljevca od sinoć učestvuju u pružanju pomoći i evakuisanju stanovništva Tekije, ugroženog bujičnim vodama i blatom.
Kako se navodi u saopštenju, spasioci GS S-a su na poziv Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije učestvovali u evakuisanju stanovništva Tekije koje je trajalo tokom prethodne noći.
- Dodatne ekipe GS S-a Srbije trenutno su u pripravnosti, spremne da se odazovu na poziv za pomoć u svakom delu zemlje", dodaje se u saopštenju.
Vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, proglašena je u ponedeljak na teritoriji opština Kladovo, Negotin i Majdanpek.
Voda je prodrla u pomoćni deo Hidroelektrane "Đerdap Dva" i time ugrozila njen rad, kaže za RTS predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović.
Do sada evakuisano oko 370 osoba sa područja opštine Kladovo, među njima i majka sa jednoipomesečnom bebom. Iz sela Podvrška evakuisano 65 osoba, a iz Blizine dve osobe, saopštio MUP.
Jedna žena je poginula u poplavi u Tekiji, javila je ranije Regionalna TV Bor.
Kladovo je od ponedeljka sasvim izolovano, jer su bujice sa planine Miroč srušile dva mosta na putu za Negotin, a oštećena je i Đerdapska magistrala kod Tekije.

Hidroelektarana Đerdap 2 suočava sa sa velikim problemima. Agregati A9 i A10, koji se nalaze u dodatnoj elektrani, van su pogona zbog toga što su voda i mulj sa okolnih brda, delimično prodrli u taj deo elektrane, navodi se u
saopštenju.

Zahvaljujući efikasnim merama zaposleni su sprečili veću katastrofu i teže posledice, ističe EPS, jer je u jednomtrenutku pretilo da dođe do potpunog zaustavljanja svih postrojenja i agregata.

U toku noći rađena su ispitivanja i očekuje se da će tokom
dana agregat A9 ponovo biti uključen na mrežu. Agregati A4, A5 i A6 su zaustavljeni zbog velikog nanosa trave, bambusa i drva i ugroženosti ulaznih rešetki ovih agregata. Oštećen je šesti sektor ulazne rešetke A5, a u toku je sanacija.

Na hidroelektrani Đerdap 1 reka Kosovica teško je oštetila postrojenje za snabdevanje pijaćom vodom i prema prvim procenama, postojeći se mora srušiti i ceo objekat se mora iznova izgraditi.

Bujica je potpuno odnela prilazni put u dužini od oko 100 metara i do ovog postrojenja se može stići samo helikopterom.

Vanrednim naporima zaposleni su sprečili prodor vode kroz galerije i kablovske tunele u elektranu.

Međutim, i pored svih nedaća, najveća elektrana na Dunavu je u toku ponedeljka prebacila plan proizvodnje i, umesto 21 milion kilovat-sati, proizvela je 21,176 miliona
kilovat- časova.

Rečni saobraćaj se odvija nesmetano i svi brodovi plove po planiranoj dinamici.

Proizvodnja u HE Đerdap 2 u protekla 24 časa je manja za oko 30 odsto.

Umesto planiranih 3,1 milion, proizvedeno je 2,062 miliona kilovat-časova. Zbog prekida saobraćaja i nemogućnosti dolaska radnika produžen je rad zaposlenih koji su već u elektrani.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP