Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEZE SA AMERIČKIM OBAVEŠTAJCIMA

Vođe „Otpora” radile za špijunsku firmu koju zovu "mala CIA"!

Autor: Milica Dakić | 18.11.2013 - 21:10:00h | Komentara: 14

Bivši članovi „Otpora“, danas okupljeni u organizaciji „Kanvas“ (Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije), blisko su sarađivali sa privatnom američkom obaveštajnom kompanijom „Stratfor“ i prenosili im obaveštajne informacije iz Srbije, pokazuju poverljivi dokumenti sajta „Vikiliks“. Iz tajne prepiske koja je tek nedavno postala dostupna vidi se da je glavni kanal za informacije bio nekadašnji lider „Otpora“ Srđa Popović. On je sa „Stratforom“, koji mnogi nazivaju „CIA u senci“ ili „mala CIA“, sarađivao pod specijalnom šifrom SR501.

Srđa Popović

Nekada revolucionar, a sada obaveštajac: Srđa Popović | Foto: AP

 U poverljivoj korespondenciji koju je “Vikiliks“ objavio stoji da je Marko Papić, „Stratforov“ geopolitički analitičar za Evroaziju, „upecao“ ljude iz „Kanvasa“ krajem 2007. godine i da ih od tada oni „hrane obaveštajnim informacijama“, posebno iz Gruzije, Venecuele, ali i Srbije. U različitim mejlovima u više navrata se pominju susreti bivšeg otporaša Srđe Popovića sa ljudima iz „Stratfora“. Papić svojim nadređenima detaljno referiše šta je „Kanvas“, a kao značajno ističe da su njegovi članovi specijalizovani za rušenje režima i diktatora koji nisu po volji SAD.

- „Kanvas“ je u osnovi isto što i „Otpor“. „Otpor“ je činila grupa studenata iz Beograda koja je srušila Miloševića. Bili su povezani sa američkim finansijskim fondovima kao što su NED, „Fridom haus“, Institut „Albert Ajnštajn“ i preko njih sa USAID-om i Stejt departmentom. Nakon svrgavanja Miloševića, klinci koji su vodili „Otpor“ su odrasli, obukli odela i napravili „Kanvas“, Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije ili „eksport revoluciju“. I dalje su na fondovima SAD i u osnovi idu širom sveta trudeći se da ruše diktatore i autokratske režime, posebno one koje SAD ne vole - piše Papić u jednom mejlu direktoru „Stratfora“.

Preminuo nakon bitke sa kancerom: Ugo Čaves

Bivši otporaši posebno su se angažovali u rušenju Uga Čavesa | Foto: AP

 - Kada su upotrebljeni pravilno, moćniji su od borbenog aviona - ocenjuje on.

Prema spisima, „Kanvas“ i Popović posebno su bili angažovani na destabilizaciji i svrgavanju režima Uga Čavesa, a delovali su i u Iranu, Egiptu...
- Već imaju pipke tamo, ali nisu previše jaki. U Azerbejdžanu trenutno treniraju iranske aktivistkinje - objašnjava Papić, koji je u međuvremenu napustio kompaniju.

Popović od milošte „Stratfor“ naziva „naš srpski revolucionarni prijatelj“, a iz prepiske proističe da su glavni finansijeri „Kanvasa“ iz administracije SAD.
- Njihovi finansijeri svakako potiču iz SAD. Pričao sam s nekim ljudima koji su lobirali za njih, kao što je Majkl Mekfol (danas američki ambasador u Rusiji) - stoji u jednom od dokumenata, uz napomenu da se Srđa Popović sastajao sa ljudima iz Stejt departmenta, NED-a, USAID-a... Popović juče nije odgovarao na pozive naše redakcije da objasni veze sa „Stratforom“.

„Stratfor“ - „CIA u senci“ koja zastupa proameričke stavove!

„Stratfor“ je privatna obaveštajna kompanija osnovana u teksaškom gradu Ostinu 1996. godine. Osnivač, direktor i glavni obaveštajac je Džordž Fridman. Ova kompanija objavljuje dnevne obaveštajne izveštaje, a na našim prostorima je postala poznata po svojim izveštajima o NATO bombardovanju Jugoslavije, ali i formiranju ruske vojne baze u Nišu. O njihovom uticaju svedoči i to da se podaci citiraju u vodećim svetskim medijima poput Bi-Bi-Sija, Rojtersa, AP-a... Za „Stratfor“ je karakteristično da u svojim izveštajima zastupa proameričke stavove i često je nazivan „mala CIA“ ili „CIA u senci“.  

Gosti na svadbi!

O tesnoj saradnji Srđe Popovića i organizacije „male CIA“ svedoči i prepiska u kojoj lider „Kanvasa“ i „Otpora“ svoje saradnike iz „Stratfora“ poziva i na svadbu septembra 2011. godine. 

Poslednji komentari
  • bagerista Vreme: 18.11.2013 21:27h

    Sad znate zasto ste lupali u serpe...

  • nedjo Vreme: 19.11.2013 00:49h

    bez finasija sigurno da ne moze se uraditi nista ozbiljno,tako da ovo i nije neka vest

  • Dragan Vreme: 19.11.2013 01:22h

    Koliko god da su saradjivali sa CIA,doneli su promene nabolje i otvorili zemlju prema normalnim drzavama.Otpor i DS nikada nisu potisali nijedan dokument o predaji i kapitulaciji zemlje,kao sto je to potipsivao Milosevic,Sada Dacic,Vucic....

  • Darko Vreme: 19.11.2013 05:24h

    Cia snajka!!! E, sigurno je ovaj musavi srusio Milosevica.Srusili smo ga zato sto je bas on radio za amerikance, zato sto je prodao krajinu, republiku srpsku I kosovo.Zato smo ga srusili I doveli na vlast ove lopine..Ali oni barem nisu rasprodavali ono sto je preostalo od Srbije.Nema veze, zato smo vratili na vlast malig Slobu I malog Seselja da zavrse pricu sa Kosovom I da zapocnu neku novu...

  • Djole Vreme: 19.11.2013 07:49h

    Da otporaši rade za CIAu se znalo od samog početka! Pa deca su nam išla u Mađarsku na obuku i primala lepe pare za to. Ali nikada niko nebi oborio Miloševića da nije kandidat opozicije tada bio Vojislav Koštunica jedini pošteni tada a i sada političar u Srbi. Sve drugo su sao glupa nagađanja. Ni CIA ni BRD ni bilo koja druga strana služba nebi uspela bez Koštunice!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP