Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VRHUNAC 12. JUNA

Vodostaj na Dunavu u većem porastu!

Autor: Tanjug | 06.06.2013 - 17:49:00h | Komentara: 1

Vodostaj na Dunavu biće u većem porastu narednih osam dana sa prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava, a vrh vodenog talasa na Dunavu stići će u Srbiju kod Bezdana oko 12. juna, kada bi nekoliko naselja u opštini Beočin moglo da bude ugroženo.

Nedavne poplave  na jugu Srbije

Ekipe za vanredne situacije su u pripravnosti | Foto: RAS

Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ) saopštio je da se prevazilaženje granice redovne odbrane od poplava očekuje kod Apatina i Novog Sada sutra i prekosutra.
Prevazilaženje redovne granice odbrane od poplava očekuje se kod Bogojeva, Bačke Palanke i Slankamena u nedelju, 9. maja i ponedeljak 10. maja.
Nivo Dunava kod Bezdana danas iznosi 527 centimetara i za 27 centimetara je iznad granice redovne odbrane od poplava.
MUP Srbije saopštio je da je vodostaj Dunava u blagom porastu, a u Novom Sadu, gde su odbrambeni nasipi sigurni i do osam metara, mogu se očekivati nešto viši vodostaji nego 2010. godine.
Prema informacijama koje je Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije dobio od RHMZ, vodostaj Dunava je u odnosu na jučerašnji viši je od šest do 38 centimetara.
Na području Južnobačkog upravnog okruga preduzete su preventivne i operativne mere koje se odnose na pripremu jedinica lokalne samouprave za ublažavanje eventualnih posledica koje bi mogao da izazove nadolazeći vodeni talas Dunava.
Kako je Tanjugu rekao zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić, trenutno je vodostaj na Dunavu u granicama redovne odbrane od poplava na teritoriji od Bezdana do Bogojeva, a kada vrh vodenog talasa stigne mogao bi da prevaziđe granicu vanredne odbrane od poplava.
- Ne očekujemo neku dramatičnu situaciju, ali nekoliko naselja u opštini Beočin mogu biti ugrožena, a to su naselja Banoštor i Čerević - kazao je Babić.
On je dodao da su na terenu ekipe Sektora za vanredne situacije i "Vojvodina voda" koje obilaze nasipe i preduzimaju operativne mere za reagovanje u slučaju potrebe.
Babić je rekao da su sve njihove organizacione jedinice u slivu Dunava angažovane na preventivnom delovanju, prate stanje na terenu i obaveštavaju stanovništvo u naseljima koja mogu biti potencijalno ugrožena od poplava u narednom periodu.
Kada je reč o Novom Sadu, gradonačelnik Miloš Vučević poručio je da je taj grad bezbedan od poplava, a na sednici Gradskog štaba za odbranu od poplava dogovoreno je da se, u slučaju potrebe, svi resursi grada stave na raspolaganje.
Rukovodilac odbrane od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja izjavio je da će redovna odbrana od poplava sutra biti proglašena na toku Dunava od Bogojeva do Novog Sada.
On je dodao da prognoze govore da će najveći poplavni talas biti kod Bezdana 12. ili 13. juna i da će iznositi 730 ili 740 centimetara, što je drugi najveći poplavni talas zabeležen na granici Madjarske i Srbije.

Vanredna odbrana od poplava proglašava se kada nivo Dunava pređe 700 centimetara.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Miloš Jakovljević Vreme: 06.06.2013 22:12h

    Sva sreća da je maj prošao pa ne moramo da brinemo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP