Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISPRED NAS HRVATI ISPOD SLOVENCI

Vojska Srbije 60-ta po snazi u svetu

Autor: Tanjug | 05.09.2014 - 15:19:00h | Komentara: 2

Vojska Republike Srbije se nalazi na 60-om mestu “Global fajerpauer indeksa” (Global Firepower Index) koji rangira vojske ukupno 106 zemalja sveta na osnovu ljudskog potencijala i opreme, ali i drugih bitnih faktora kao što je vojni budžet. Nije iznenađenje da se na prva tri mesta nalaze vojske SAD, Rusije i Kine, prenosi bečki dnevnik “Kronen cajtung”.

Vojska Srbije, vojna vežba

Vojska Srbije

Amerikanci su sa oko 8.300 tenkova, oko 14.000 aviona i vojnim budžetom od više od 600 milijardi dolara na prvom mestu. Što se Kine tiče ona je samo na osnovu oko 2,3 miliona aktivnih vojnika dobila 3. poziciju najmoćnijih vojski sveta. Poređenja radi SAD imaju “samo” 1,4 miliona aktivnih vojnika.

Tenkovi

Međutim kineska vojska je i dobro opremljena – oko 10.000 tenkova i više od 500 brodova, ali po pitanju aviona, koji je značajan faktor pri rangiranju, Kina se nalazi sa oko 2.800 letelica daleko iza SAD.


Drugoplasirana Rusija je najveća sila na kopnu, pošto ima oko 15.500 tenkova, ali zato “svega” 3.00 aviona, pa je zbog toga, ali i podatka da ima “samo” oko 700.000 aktivnih vojnika, na drugoj poziciji rang liste Što se vojnog budžeta tiče Rusija sa 76 milijardi dolara i Kina sa 126 milijardi dolara su u “istoj” ligi, ali daleko ispod SAD.

I singapurska  mornarica traga  za avionom


U Evropi najbolje mesto među vojskama sveta zauzima Velika Britanija sa petim mestom, ispred Francuske i Nemačke.

Velika Britanija je visoku petu poziciju je dobila zahvaljujući velikim rezervama nafte, koje su najvažniji resurs za pokretanje vojnih vozila. Vojska male neutralne Austrije, potpuno začuđujuće, našla se na 36-om mestu.

Autori indeksa dobro su, kada je reč o Austriji, naveli podatke o oko 30.000 vojnika, kao i 162 tenka i 93 vojnih aviona, ali zato su precenili vojni budžet za oko 50 odsto, navodeći da iznosi 3,2 milijarde evra. U Ministarstvu odbrane Austrije su pozitivno iznenađeni rangiranjem.

Avioni ostavli građane bez daha

Foto: FoNet

Vojske 106 zemalja rangirane su na osnovu više od 50 faktora, koji se oslanjaju, kako je navedeno na sajtu, kako na zvanične podatke, tako i informacije obaveštajnih službi.

U rangiranju nije uzet u obzir potencijal nuklearnog naoružanja, a mesto koje zauzima koja zemlja utiču kako geografski faktori, tako i proizvodnja i korišćenje prirodnih resursa.

Vojska Srbije, vojna vežba

Vojska Srbije, vojna vežba

Vojska Srbije sa oko 52.000 vojnika, 212 tenkova i 720 oklopnih vozila, 168 aviona, 19 plovila, kao i vojni budžet u visini od 830 miliona dolara nalazi se na 60 tom mestu na svetskoj rang listi od 106. zemalja

U kratkom rezimeu se navodi da je Vojska Srbije dobrovoljna vojska, koja učestvuje u međunarodnim misijama. Od zemalja u regionu na rang listi nalaze se još Hrvatska, koja zauzima 46-tu poziciju i Slovenija na 94-om mestu.

Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 05.09.2014 18:07h

    Hrvatska je vojno ispred Srbije samo ako se racuna I NATO zajedno sa hrvatskom

  • Зоран из Шумадије Vreme: 06.09.2014 10:17h

    Драгане, Нажалост, да, рачуна се са НАТО, зато су се тамо и учланили. Тамо смо и ми требали да будемо још 1947, али су комунисти окупирали и уништили Србију.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP