Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRVIH 100 KANDIDATA DO KRAJA GODINE

Vojska traži rezerviste!

Autor: R. Ćoralić | 19.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Vojska Srbije bi već do kraja ove godine trebalo da dobije prvih 100 kandidata za aktivnu rezervu, potvrđeno je za „Alo!“ u Ministarstvu odbrane. Aktivni rezervisti moći će da budu svi sposobni vojni obveznici - žene i muškarci, zaposleni i nezaposleni, koji su odslužili vojsku pod oružjem. Uslov je i da vojnici i podoficiri ne budu stariji od 40, a oficiri od 50 godina.

Rezervisti će biti plaćeni,  a poslodavci će morati da  im čuvaju radno mesto dok  se ne vrate iz vojske

Rezervisti će biti plaćeni, a poslodavci će morati da im čuvaju radno mesto dok se ne vrate iz vojske | Foto: Mladen Šurjanac

Izabrani kandidati sklapaće ugovor sa Ministarstvom odbrane na dve godine i u tom periodu mogu biti angažovani na različitim zadacima u Vojsci i Ministarstvu, počev od raščišćavanja terena do slanja u mirovne misije. Dok budu aktivni u Vojsci, svi kandidati će imati obezbeđeno zdravstveno osiguranje, platu ili paušal, a one koji su u stalnom radnom odnosu čekaće „staro“ radno mesto.


- Za vreme vojnog zadatka, obuke i pripreme, rezervisti će od Ministarstva odbrane primati platu shodno činu i položaju, kao i svi profesionalni pripadnici Vojske, dok će ostalim mesecima dobijati paušalnu naknadu koju će odrediti ministar odbrane.

Dobrodošli su i muškarci i žene:  Jovan Krivokapić

Dobrodošli su i muškarci i žene: Jovan Krivokapić

Ministarstvo će, takođe, zaključivati poslovne ugovore i sa poslodavcima koji će po isteku vojnog angažovanja garantovati povratak rezervista na radno mesto, jer će poslodavci biti u obavezi da im obezbede mirovanje radnog staža - objašnjava za „Alo!“ portparol Ministarstava odbrane i Vojske Srbije major Jovan Krivokapić. Prema njegovim rečima, aktivni rezervisti će na vojnom zadatku provoditi najviše šest meseci godišnje, ali će pre toga morati da prođu odgovarajuće obuke i pripreme.

- U zavisnosti od zadatka, obuka će trajati najviše 45 dana, dok je za pripreme za realizaciju misija i zadataka predviđeno do tri meseca - naglašava on. Cilj je jačanje redovnog sastava Vojske, posebno u kriznim situacijama.

Ogromno interesovanje

Krivokapić ističe i da već vlada veliko interesovanje za aktivnu rezervu iako još ni konkurs nije raspisan.
- Na sajtu Ministarstva smo postavili anketu, koju je do sada popunilo više od 1.100 građana, uglavnom mlađih, do 32 godine, i čak 95 odsto njih je veoma zainteresovano za aktivnu rezervu. Kao razlog, kandidati su najčešće navodili ljubav prema otadžbini, na drugom mestu je sticanje novih znanja, ali ni finansije nisu zanemarljiv motiv - zaključuje Krivokapić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP