Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Vozači i kontrolori blokiraju centar

Autor: 24sata.rs | 06.01.2014 - 09:50:00h | Komentara: 2

Vozači GSP-a, vozači privatnih prevoznika i kontrolori održaće u četvrtak na Zelenom vencu zajednički protest protiv učestalih napada na saobraćajno osoblje u Beogradu. Protest, za koji su dobili i podršku Privremenog veća, trajaće oko 40 minuta, uz blokadu saobraćaja od najviše deset minuta.

Ponovo je najavljeno da će na najrizičnijim linijama u gradu dežurati policajci u civilu

Ponovo je najavljeno da će na najrizičnijim linijama u gradu dežurati policajci u civilu | Foto: D. Milenković

Prisustvo na protestu potvrdilo je više stotina radnika. Skup će biti miran, okupljenima će se obratiti više govornika, a blokada saobraćaja, ako je uopšte i bude, biće simbolična i trajaće najviše desetak minuta - kaže za „24 sata” Aleksandar Jokić, predsednik Saobraćajnog sindikata GSP.

Jokić dodaje da će se na protestu naći i vozači koji su pretučeni u brojnim napadima.
- Ponovo ćemo izneti zahtev gradskim i republičkim vlastima da se u sva vozila javnog prevoza uvede video-nadzor, da se pooštre kazne za napadače, umreže panik-tasteri i GPS uređaji. Ipak, pre svega želimo da pokažemo da ovakvo stanje nije normalno i da se nešto mora pod hitno preduzeti - zaključuje Jokić.

Bilans nasilja u 2013.

- 28 napada na kontrolore*
- 54 napada na vozače GSP
- 146 oštećenih vozila GSP

Pomenute zahteve predstavnici sindikata će nakon protesta predati predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom, ali i ministrima unutrašnjih poslova i pravde. Privremeno veće već je reagovalo, pa je juče održan sastanak s predstavnicima MUP-a Srbije.
- Dogovorena je tešnja saradnja između GSP-a, Sekretarijata za saobraćaj i Brigade Beograd MUP-a Srbije. Dogovoreno je da će na linijama GSP koje su identifikovane kao najugroženije, s najvećim brojem incidenata, ubuduće u vozilima javnog prevoza dežurati policajci u civilu - navodi se u saopštenju Siniše Malog.
Takođe, Privremeni organ će u saradnji sa GSP-om u najkraćem periodu krenuti sa uvođenjem sistema video-nadzora, kao i tastera za hitne situacije. U GSP je organizovan i broj dežurnog telefona koji već imaju svi vozači, putem kojeg će moći u realnom vremenu da prijave napad. Istovremeno, ovaj dežurni broj telefona direktno je povezan sa Brigadom SUP-a Beograd, s kojom je dogovoreno da u

istom trenutku policija reaguje.

Čović: Dosta nasilja
Član Privremenog veća Beograda Nebojša Čović izjavio je juče da taj organ razume i podržava protest vozača i kontrolora. „Dosta je bilo nasilja nad radnicima koji obavljaju posao za ovaj grad i njegove građane. Beograd i Beograđani treba da shvate da je to njihov gradski prevoz, njihovi vozači, da su im oni komšije. Potpuno razumem protest sindikata GSP i potpuno ga podržavam i zajedno s njima ćemo se angažovati da rešimo ove probleme“, poručio je Čović.

Poslednji komentari
  • pedja Vreme: 06.01.2014 10:25h

    Da li se ikada iko zapitao zasto ti vozaci i kontrolori dobiju batine? Treba malo istraziti pa proveravati i ponasanje nekih vozaca i kontrolora koji misle da su bogom dani i da su svemocni a samo treba da shvate da su oni tu zbog nas putnika a ne obrnutoi svi ce ih postovati a ovako ce se i njihova bahatost stititi policijom koja ionako nista zivo ne radi. SRAMOTA!

  • gaga Vreme: 06.01.2014 11:05h

    Specijalno mogu vam reci da su ove isfrustrirane kontrolorke nemoguce, nepristojne tako da u meni i ako imam urednu kartu izazivaju bes da bi joj neznam sta uradila. Ubacite vise kontrolore srednjih godina makar na izgled sa nekim autoritetom kod putnika i nece biti problema, a sto se tice vozaca ima i njih svakojakih i ako ne opravdavam nasilje. devojke im ulaze u kabine, telefoniraju itd.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP