Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA UPOZORAVA

Vozači oprez, smanjite brzinu!

Autor: Beta | 16.06.2015 - 14:25:00h | Komentara: 0

Agencija za bezbednost saobraćaja upozorila je danas vozače, povodom početka letnje turističke sezone i pojačanog intenziteta saobraćaja koji se očekuje za vikend, na potrebu dodatne opreznosti u vožnji, naročito na putevima koji prolaze kroz naseljena mesta i na raskrsnicama putnih pravaca.

Saobraćaj gužva

Budite strpljivi i bez žurbe | Foto: Profimedia

"Agencija za bezbednost saobraćaja podseća sve učesnike u saobraćaju da je najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan nepoštovanjem ograničenja brzine kretanja, nepoštovanjem prvenstva prolaza, preticanjem posebno na mestima gde to nije bezbedno i dozvoljeno, ali i vožnjom pod dejstvom alkohola i u stanju povećanog umora vozača", navodi se u saopštenju.

Ta agencija je podsetila vozače da pre puta provere tehničku ispravnost vozila, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje stanje pneumatika i elektroinstalacija.
"Ukoliko je moguće, izbegavajte vožnju u noćnim satima kao i dugotrajnu vožnju u najtoplijem delu dana. Pokušajte da svaka dva sata pravite pauze od 15 minuta, a prilikom svakog ulaska u vozilo, prethodno ga provetrite. Na put krenite na vreme, a vreme izgubljeno u saobraćajnoj gužvi nemojte nadoknađivati brzom vožnjom, jer ćete na taj način povećavati rizik za izazivanje saobraćajne nezgode. Takođe, ne preporučuje se višesatno upravljanje vozilom nakon radnog dana, zbog premora organizma koji umanjuje sposobnost procene situacija i reagovanja u saobraćaju", dodaje se.
U pauzama tokom vožnje savetuje se ispijanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka, jer nedovoljna hidriranost organizma kod vozača može oslabiti sposobnost procenjivanja i rasuđivanja, kao i brzinu reagovanja i izazvati pospanost i umor."Skrećemo pažnju na obavezu korišćenja sigurnosnih pojasava kako na prednjim tako i na zadnjim sedištima u vozilima, i podsećamo da se deca mlađa od tri godine moraju voziti u posebnom dečijem bezbednosnom sedištu. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, na povećanu pažnju i opreznost tokom letnjih dana, jer trenutak nepažnje i opuštenosti može dovesti do nezgode i tragičnih posledica", navodi se u upozorenju agencije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP