Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNOST PRETI U MAJU

Vrane napadaju, pazite se!

Autor: Politika | 13.05.2015 - 13:47:00h | Komentara: 2

Samo u maju, katkad i u junu, u vreme kada ptići uče da lete i pod budnim okom svojih roditelja, vrane mogu da napadaju prolaznike, pse, mačke... Stručnjaci za ptice poručuju da ova pojava nije neuobičajena i, ako je za utehu, traje nekoliko nedelja.

gavran vrana ptica

Vrane su veoma inteligentne ptice | Foto: Profimedia

- Mladunci ne umeju dobro i vešto da koriste krila, pa često padaju na obližnje drveće ili trotoare. Prolaznike, pse, mačke i druge životinje odrasle vrane vide kao opasnost za svoje mladunce, pa nastoje da ih zaštite. To je jedini razlog zašto napadaju prolaznike - kaže za "Politiku" Goran Sekulić, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dodajući da ova vrsta ptica nije agresivna, već čoveka prati isključivo zbog hrane.

- Vrane su se navikle na prisustvo ljudi, one su veoma inteligentne. Svaštojedi su i hrane se insektima i drugim beskičmenjacima, sitnim glodarima, jajima drugih ptica, a u gradskoj sredini i ostacima od hrane koja završava u otpadu. Ako nekog i ozlede, to rade isključivo da bi zaštitile svoje mladunce. Kada sugrađani primete ovu pojavu trebalo bi što pre da označe mesto kako bi upozorili i ostale prolaznike - ističe Sekulić.

Lekari poručuju da ukoliko zbog napada ptice, ili bilo koje druge životinje, sugrađani zadobiju povredu na telu, najpre treba da je dezinfikuju, a potom i da se jave u najbližu ambulantu. Ovakve rane potrebno je isprati, a obavezno je i previjanje u narednim danima. Treba proveriti da li je osoba već vakcinisana protiv tetanusa pa bi, u slučaju da nije, trebalo da primi antitetanusnu zaštitu.

U Beogradu postoje dve vrste vrana - gačak, poznat po stvaranju kolonija u krošnjama platana u Bulevaru kralja Aleksandra, i siva vrana. Prva vrsta potiče iz stepskih krajeva, ali se prilagodila urbanoj sredini. Sivih vrana ima po celom gradu i njihov broj je u porastu, dok se brojnost gačaka smanjuje.

Vrane u proseku žive četiri-pet godina, a prema grubim procenama, u prestonici ima nekoliko hiljada parova ovih ptica.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • vranici Vreme: 13.05.2015 14:22h

    divne ptice, prepametne i ja ih bogami hranim i uvek imaju dosta vode.

  • Драгомир Vreme: 13.05.2015 21:02h

    Моје дете је угледао како вране нешто нападају.Растерао их је и угледао малог дивљег зечића који је од страха дрхтао.Донео га је кући и сместио га у сандук са травом,храном и водом.Предпостављамо да је зечица и порасла је три пута него када је ухваћена и спашена од врана. Да нису вране растеране сигурно би зеца убиле и појеле!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP