Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAT SRBA I RUSA U FABRICI VODE

„Vrnjci“: Rusi hoće da radimo mimo zakona!

Autor: A. M. | 07.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 2

Kompanija ZAAB, koja poseduje manjinski paket akcija firme „Voda Vrnjci“ AD, želi da pritiskom u javnosti natera većinskog vlasnika preduzeća da otkupi njene akcije po mnogo višoj ceni od tržišne, tvrdi za „Alo!“ Petar Radojčić, direktor sektora za odnose sa javnošću kompanije „Voda Vrnjci“.

„Ruska kompanija ZAAB želi da nas primora da otkupimo njenih  21 odsto kapitala po napumpanim cenama“, tvrde u „Vrnjcima“

„Ruska kompanija ZAAB želi da nas primora da otkupimo njenih 21 odsto kapitala po napumpanim cenama“, tvrde u „Vrnjcima“

On dodaje da mu nije jasno zbog čega se ZAAB naziva ruskom kompanijom, kada je sedište te firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima, u ofšor zoni, i kada je u vlasništvu osoba sa državljanstvom Malte.


- Ta kompanija se žali na loše uslove poslovanja u Srbiji, a u stvari želi da primora vlasnika kompanije da otkupi njene akcije po napumpanim cenama. „Voda Vrnjci“ na takve ucene ne pristaje jer posluje u skladu sa zakonom - navodi Radojčić i pita da li ZAAB ima potrebu da menja zakone Srbije i ustavni poredak kako bi zadovoljila svoje kriterijume poslovanja. On dodaje i da se ta firma predstavlja kao velika kompanija i da se žali na neažurnost suda, a već tri meseca kasni sa uplatom 500.000 dinara na ime sudskih troškova. S druge strane, Miroslav Bojičić iz „ZAAB grupacije“ ističe da ništa od navedenog nije istina.

- Kako kompanija „Voda Vrnjci“ zna šta mi tražimo od većinskog vlasnika? Ono što smo tražili je upravo uvid u poslovanje uprave, i to kao drugi najveći vlasnik akcija sa 21 odsto kapitala firme. Tražimo prava koja se poštuju svuda u svetu, a to su pravo na vanrednu reviziju firme, pravo na vandredno sazivanje skupštine, pravo na pitanja i odgovore, kao i pravo na zaštitu ulaganja. Uprava nam uskraćuje sva ta prava - navodi Bojičić.
Poslednji komentari
  • Karlo Vreme: 07.12.2012 14:59h

    Očigledno je da se čitav spor između stranog investitora i manjinskih akcionara, s jedne strane, i većinskih, familije Gobeljić, s druge strane, očigledno vodi se oko jednostavne činjenice da većinski akcionar nezakonito izvlači dobit iz firme na račun ostalih akcionara, to jest da ih pljačka, i da im istovremeno uskraćuje uvid u dokumentaciju, da tu pljačku ne bi dokazali na sudu. A nebulozna pitanja tipa “šta Rusi ustvari hoće" (otkud znamo) i "da li su Rusi stvarno Rusi” (pa šta s tim) ne služe ničemu drugom nego da odvrate pažnju javnosti od tog osnovnog problema: gde završava stvarni profit “Vode Vrnjci”.

  • Hermes Vreme: 07.12.2012 18:06h

    Kompanija ZAAB ili bar njeni predstavnici u Srbiji dovode u zabludu javnost i to je ono sto je definitivno istina. Ovde se kao osnovni motiv nezadovoljstva navodi odbijanje kompanije Vrnjci da organizuje i dozvoli vanrednu reviziju poslovanja. Pa svaki laik koji poznaje Zakon o privrednim drustvima je svestan da to ne radi kompanija vec nadlezan sud. A sta je sa cinjenicom da kompanija ZAAB nije dobila ni jedan spor do sada? Sve je ovo veoma sumnjivo. Da ne pricam o cinjenici kako su "Rusi" na kraju ulozili novac u potpunosti nesmotreno, to jest da nisu ispitali trziste i poslovanje a akcije su kupovali brzo, nekontrolisano i sad su im svi krivi zbog toga.... Mislim da treba ostaviti pravosudne organe da odrade svoj posao a ako grupa ZAAB i dalje nakon toga ne bude zadovoljna svojim polozajem onda neka proda akcije ili otpise iste prihvatajuci odgovornost za losu investiciju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP