Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAPRENE CENE OBDANIŠTA OJADILE RODITELJE U KRAGUJEVCU, KRUŠEVCU, BEOGRADU...

Vrtići skuplji od fakulteta!

Autor: Rada Ćoralić | 08.09.2014 - 14:00:00h | Komentara: 9

Roditeljima u Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu više se isplati da dete pošalju na fakultet nego u vrtić, jer bi ih školarina na većini visokoškolskih ustanova Beogradskog univerziteta za godinu dana mnogo manje koštala od boravka deteta u obdaništu! Roditelji u ova tri grada koji su svoje mališane poverili na čuvanje vaspitačicama i za to plaćaju najvišu cenu, godišnje iskeširaju od 116.472 dinara, koliko izdvajaju mame i tate u prestonici, do neverovatnih 132.000 u Kragujevcu, koji je i ubedljivo najskuplji. S druge strane školarina za Tehnički fakultet u Boru košta 50.000 dinara, Rudarsko-geološki 55.000, za Šumarski 60.000, Saobraćajni 90.000, Pravni 95.000, ETF 99.000, Medicinski 125.000...

Vrtić

 

Godišnje se za smeštaj u
vrtiću izdvoji do 132.000 dinara, dok su školarine za samofinansirajuće
studente od 50.000 na Tehničkom fakultetu do 125.000 na Medicinskom

Inače, cene vrtića se drastično razlikuju od grada do grada, pa tako roditelji u Beogradu i Kruševcu izdvajaju više nego duplo, a Kragujevčani skoro i tri puta više novca u odnosu na mame i tate u Jagodini, Novom Sadu, Vranju i Nišu. U jagodinskim i novosadskim preškolskim ustanovama obdanište mesečno košta nepunih 4.000 dinara, u Kruševcu 10.800, Beogradu 9.706, a u Kragujevcu čak 11.000 dinara. Zbog velikih razlika u cenama roditelji se često pitaju šta to njihova deca više dobijaju od njihovih vršnjaka u ostalim delovima Srbije?

Vrtići i fakulteti

Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata Predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, ističe da su lokalne samouprave osnivači predškolskih ustanova te da one određuju ekonomske cene, kao i olakšice koje se daju roditeljima. Upoređujući cene vrtića sa školarinama na fakultetima Kiković napominje da je obdanište ceo jedan sistem u kome se najmlađi oblikuju za školu i život uopšte.

- U taj složeni sistem su uključene medicinske sestre, nutricionisti, vaspitači, logopedi... A za razliku od mališana u vrtiću, osoba koja upisuje fakultet je odrasla, već oblikovana, sama vlada sobom i svesno je odlučila da se školuje - objašnjava Kiković i napominje da je zagovornik vrtića, jer se mališani na taj način socijalizuju i uče nekim pravilima ponašanja i vrednostima.

Vrtići i fakulteti

*Kliknite za uvećanje

Inače, boravak dece u vrtićima lokalne samouprave subvencionišu na različite načine. Dok pojedini vrtići određuju istu cenu za sve, oslobađajući samo određene kategorije, kao što su deca sa posebnim potrebama, primaoci materijalne pomoći, dečjeg dodatka, drugi olakšavaju roditeljima koji imaju niža primanja, pa se tako u Beogradu cena koju plaćaju roditelji, spram njihovih primanja kreće od 2.973 do 9.706 dinara. Plaćanja su oslobođeni uglavnom treće i svako naredno dete, dupli blizanci, deca ratnih vojnih invalida, deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju...
Poslednji komentari
  • miki auto Vreme: 08.09.2014 16:04h

    gde je tu pravda... strasno smajuju plate a dizu cene... kuda ovo vodi..

  • VITEZ Vreme: 08.09.2014 16:39h

    Objavite koliko košta Studenski dom. Za mesec dana u Studenjaku hranu i smeštaj student plaća 3 500 din. Tako da ovima iz unutrašnjosti se više isplati da pošalje dete u Studenjak nego da mu bude kući.

  • VITEZ Vreme: 08.09.2014 18:32h

    Studenski domovi su pet puta jevtiniji od vrtića, ali to ne sme niko da dira jer se plaše studentarije.

  • levac Vreme: 08.09.2014 19:26h

    Dodjite u Rekovac,mesta uvek ima,cena je 2500 dinara za prvo dete,1800 za drugo,uslovi odlicni

  • Plazma Vreme: 08.09.2014 19:37h

    I posle slušamo naše političare kako se ONI bore protiv bele kuge. Eto Vam jedan od razloga te čuvene bele kuge u Srbiji. Imati dete u Srbiji je luksuz (bar tako ispada zbog ovakvih momenata).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP