Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER ZA KANCELARKU SPREMIO SPECIJALNI DAR

Vučić daruje Angeli knjigu o Nikoli Tesli

Autor: D. Ramadani | 08.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić spremio je za nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja danas stiže u posetu Srbiji, specijalni poklon - vrednu knjigu o srpskom naučniku Nikoli Tesli, saznaje ekskluzivno “Alo!”.

Izbor je pao na knjigu o  poznatom naučniku, jer je  Merkelova diplomirala fiziku

Izbor je pao na knjigu o poznatom naučniku, jer je Merkelova diplomirala fiziku | Foto: Profimedia

Reč je o svojevrsnoj zbirci čestitki povodom Teslinog 75. rođendana, ona sadrži originalne čestitke, pisane rukom ili pisaćom mašinom, pod naslovom: “Čestitka Nikoli Tesli za njegov sedamdeset peti rođendan, 10. jula 1931”. Nije slučajno da se premijer odlučio baš za ovaj poklon, s obzirom na to da je nemačka kancelarka po struci fizičarka, a fiziku je diplomirala 1978. godine u Lajpcigu.


U pitanju je bibliofilsko izdanje, izdato u ograničenoj seriji od svega 300 primeraka. S obzirom da se ova knjiga ne može naći u slobodnoj prodaji, Muzej Nikole Tesle poklonio je premijeru ovu zbirku da bi je darovao nemačkoj kancelarki. Ona će joj biti uručena kao znak koliko predsednik Vlade Srbije uvažava i ceni predsednicu Vlade Nemačke.

Premijer Vučić je svojeručno napisao posvetu, koja je na engleskom jeziku.
- Nadam se da će Vas ova knjiga podsetiti na trenutke koje ste proveli u Beogradu - piše na početku premijerove posvete, a u nastavku je izrazio poštovanje za doprinos kancelarke Merkel regionalnom razvoju. Premijer Vučić je posebno podvukao značaj toga što je Angela Merkel prepoznala važnost teških ekonomskih mera koje preduzima Vlada Srbije.

Inače, prava riznica značajnih priznanja genijalnom naučniku sadržana je u ovoj knjizi, bogato ukoričenoj, u kožnom povezu sa zlatotiskom, koju je Tesla do kraja života ljubomorno čuvao u svom sefu. To je knjiga samo po svojoj formi, a zapravo predstavlja unikatnu zbirku pisama koja su mu povodom 75. rođendana uputili njegovi savremenici.

Inače, Angela Merkel večeras stiže u posetu Srbiji. Ona će doputovati u Beograd u kasnim popodnevnim satima, a odlazak je predviđen za 9. jul u prepodnevnim satima. Premijer Vučić će danas prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i nemačke kompanije “Kontinental”, koja je jedan od najvećih svetskih dobavljača u auto-industriji i već posluje u Srbiji. Memorandum će potpisati ministar privrede Željko Sertić i potpredsednik nemačke kompanije Markus Murk.

Spremite se i za obustavu saobraćaja

Spremite se i za obustavu saobraćaja | Foto: N. Mihajlović

Najviši stepen bezbednosti


U Beogradu će danas i sutra biti izmenjen saobraćaj zbog posete nemačke kancelarke Angele Merkel, a nadležni su pozvali građane da budu strpljivi i postupaju po instrukcijama pripadnika MUP-a. Mere obezbeđenja će biti na najvišem stepenu, zbog čega će na pojedinim lokacijama biti obustavljen saobraćaj. Dragan Bogosavac iz Uprave saobraćajne policije rekao je da će se svi angažovani u akciji obezbeđenja truditi da izmene saobraćaja i obustave budu što kraće.

Poslednji komentari
  • aca Vreme: 08.07.2015 07:59h

    Daj joj knjigu o I i II svetskom ratu, o Prebilovcima, Jadovnom i da nam posle objasni ko je genocidan narod.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP