Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČEO BEČKI EKONOMSKI FORUM

Vučić: Dosta nam je seminara, treba nam novac od EU

Autor: Agencije | 28.05.2015 - 10:44:00h | Komentara: 0

U Tirani je danas počeo Bečki ekonomski forum na kome učestvuju premijeri država regiona, a premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio posle domaćina albanskog premijera Edija Rame, poručio je da zahtev za pomoć i podršku Evropske unije mora biti zajednički.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Pored Vučića i Rame, na forumu učestvuju premijeri Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

- Konačno smo se dogovorili o dva veoma važna pitanja - zajedničkom cilju za sve nas, a to je evropski put, i o punopravnom članstvu EU. To se ne može očekivati sutra, ima dosta stvari koje treba obaviti pre toga, rekao je premijer Vučić.

Države regiona moraju više da rade zajedno, da zajedno nastupaju pred evropske institucije i zajedno traže što je potrebno.
- Ako ne možemo dobiti pomoć i podršku EU, moramo da pokušamo da uradimo koliko god možemo zajedno sami, rekao je.

Vučić je Evropskoj uniji iz Tirane poručio da države regiona očekuju bolju i veću pomoć, a ako to nije moguće onda Evropa to treba da kaže.
- Treba nam novac iz evropskih fodova. Dosta nam je seminara, treba nam novac za izgradnju puteva i pruga. Ako ne možete opredeliti sredstva onda kažite, pa ćemo mi naći sredstva, rekao je premijer Vučić.


Srpski premijer je govorio i o zajedničkim infrastrukturnim projektima.
- Predložio sam Ediju Rami i Milu Đukanoviću da potpišemo zajedničke projekte, da odemo u Brisel i zatražimo podršku za te projekte i ako ne dobijemo onda ćemo sa srpske strane biti spremni da počnemo našim sredstvima da ih finansiramo, kazao je.
Vučić je objasnio da je stanje u srpskom budžetu bolje nego ranije.
- Ako bi dobili sredstva od EU to bi bilo važno jer bi povezali zemlje, narode, stvorili bolju ekonomsku situaciju i mogli bi zajendo nastupati na trećim tržištima. Možemo da ponudimo mnoge naše proizvode na tim tržištima. Treba da iskoristimo tu priliku za unapređenje naših ekonomija, naveo je premijer.
Vučić je uveren da je i na planu razmene mladih između zemalja Zapadnog Balkana moguće uraditi više.

- Sve naše zemlje su i najveći izvoznici ljudi i imamo visoke stope nezaposlenosti upravo među mladima. To je nešto protiv čega se moramo boriti zajedno, rekao je Vučić i ukazao da je to jedino moguće zajedničkom saradnjom.
Vučić je kazao i da je Srbija spremna za integrativne procese na Balkanu.
- Mislim da treba da nastavimo sa tom inicijativom. Srbija je bila uporište stabilnosti i nadamo se da su i ostali zadovoljni našim stavom. Nadam se da ćemo uraditi više za naš narod i region, naveo je premijer i dodao:
- Kada se pridružimo EU nećemo biti najsiromašniji deo EU. Želimo da budemo što više uspešniji i upravo iz tog razloga sprovodimo ekonomske i druge reforme, a to je nemoguće bez regionalne saradnje. To, dodao je, važi za širi region Jugoistočne Evrope.

Srbija je, kako je istakao, spremna da tretira konkretna pitanja i da zajedno nastupi pred institucije u Briselu, ali i sama da preduzima korake kako bi unapredila život gradjana i povezanost regiona.

- Narodi će to izuzetno ceniti, rekao je Vučić napomenuvši da populalrnost Evropske unije u Srbiji raste. Pominje se, kazao je, umor od proširenja, ali je dodao da to ne može da komentariše jer "nije ekspert".

Naš starteški cilj je put u EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku agenciju AP da je strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju, to, kako je naglasio, ne isključuje dobre odnose sa Rusijom.
Na konstataciju američke agencije da se Srbija nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije zbog politike koju vodi prema Ukrajini, a da neki zapadni zvaničnici insistiraju da se Srbija odluči kuda želi da ide - da li želi zbližavanje sa Rusijom ili EU, srpski premijer ističe:
"Ne radi se o balansiranju. Naš starteški cilj je put u EU i veoma čvrsto smo na tom putu. Da, s druge strane, želeli bismo da očuvamo dobre odose sa Rusijom", rekao je Vučić za AP i upitao ta ima loe u tome.
"Šta je loše u tome?Ja ne vidim ništa. Ne govorimo o biranju strana, naša strana je naš put u EU, naša strana je Srbija (i njen interes)", rekao je Vučić u intervjuu.
Vučić je podsetio da je to otvoreno rekao i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare.
"Možete li da navedete nekog drugog ko je to rekao tako otvoreno kao ja pred Vladimirom Putinom ", upitao je on.
Vučić je takodje naglasio da su za put Srbije ka EU veoma važni dobri odnosi sa Vašingtonom.
"Vašington je, naravno, izuzetno važan i mi se nadamo da će oni podržati naš evropski put i naše ekonomske reforme, koje su veoma važne za našu zemlju", dodao je Vucičh.
AP podseća da će Vučić početkom juna otputovati u posetu SAD.

Srbija će smanjiti zavisnost od ruskog gasa

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

Kako navodi AP, SAD već izvesno vreme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, pre nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan.

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

- Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa, piše AP.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP