Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STIGLA MILIJARDA DOLARA OD EMIRATA!

Vučić: Etihad 100 miliona, Srbija 42 miliona dolara! Bez njih bismo ugasili JAT!

Autor: Tanjug -Beta | 14.08.2014 - 18:26:00h | Komentara: 8

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se, prilikom privatizacije Jat ervejza koju je obavio Etihad, Srbija obavezala da će investirati 42 miliona dolara dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti do 100 miliona. Predsednik Vlade saopštio je da je Srbiji uplaćena milijarda dolara pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata kao pomoć budžetu i zahvaljujući tome Srbija do marata neće imati problema sa likvidnošću. Premijer je obelodanio Ugovor sa Etihadom o preuzimanju srpske nacionalne aviokompanije JAT, uz napomenu da je to učinjeno zato što je Vlada Srbije znala sa koliko rizika se prevoze putnici, što je ilustrovao podatkom da od sedam JAT-ovih boinga 737-300 danas lete još samo četiri.

Vučiću  je bolje da je postao gradonačelnik nego premijer

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

 
Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je rekao da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini a da do sada još ništa nije uplaćeno, i dodao da se Srbija obavezala i da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema samoj državi.

- Nikada niko nije mogao ni da sanja da će da prođe ovako dobro i na ovakav način - rekao je Vučić i naveo da su druge države mnogo više ulagale u svoje nacionalne kompanije prilikom preuzimanja.

Vučić je rekao da nije bilo predviđeno da ti ugovori budu objavljeni, ali da je on to uradio, ne zbog interesnih grupa, već zbog građana Srbije koji su počeli da sumnjaju da se tu nešto krije zbog "medijske gungule".

On je ocenio da će Er Srbija da završi 2014. godinu s profitom od milion evra i podsetio da je zamenjena flota letelica, smanjena prosečna starost aviona i zaposlenih, povećan broj destinacija, unapređen kvalitet keteringa i poboljšana kadrovska struktura zaposlenih u administraciji.

Premijer je, takođe, predstavio i ugovore vezane za poljoprivredna preduzeća Bačka - Sivac, Jadran, Agrobačka i Mladi borac kako bi pokazao da je ugovor koji je sklopila aktuelna Vlada s investitorima iz UAE znatno povoljniji nego raniji ugovor.


Vučić je rekao da će biti učinjeno sve kako bi se 2015. i 1016. godine smanjio trend zaduživanja Srbije.


Premijer je podsetio da je Vlada Srbije u prethodnih 110 dana zacrtale velike planove te da je dosta toga urađeno.

Vučić: Ugovori dostupni na veb stranici Vlade Srbije
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je obelodanio danas Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i najavio da će taj i drugi ugovori biti dostupni na veb portalu Vlade Srbije, pet minuta posle konferencije za novinare.
Premijer je detaljno predstavio Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta, istakavši prethodno da to čini zbog građana Srbije koji su, s obzirom na medijsku kampanju, s pravom počeli da sumnjaju da se iza tih ugovora nešto krije.


- Želimo da Srbija bude uspešnija, naprednija i modernija zemlja. Naša zemlja je bila i dalje je u veoma teškoj situaciji i zbog toga smo krenuli u neophodne reforme. Doneli smo zakone o radu PIO, stečaju, privatizaciji ali i seta važnih medijskih zakona uskladjenih i harmonizovanih sa EU i po standardima i princima EU - rekao je premijer.

Razume se, dodao je, da vlada nije imala slobodnog dana i da je bila predmet žestokih kritika što je dobro za njen demokratski razvoj.

Naša namera je, kazao je premijer, da stvorimo najbolju investicionu klimu, a reformske mere koje smo doneli pozdravili su svi, što je prvi put u posleratnoj istoriji.

Govoreći o privlačenju stranih investicija, premijer je rekao da je namera Srbije da obezbedimo i sačuvamo radna mesta, da obezbedimo tržište za naše proizvode i sigurnost u narednih 10-20 godina.

Država platila između 12 i 14 puta više novca za neke ugovore, ali za to nije bilo interesovanja, a ugovor sa fijatom bolji nego propast te kompanije. O ugovorima sa Kinom i Azerbejdžanom ne mogu da govorim, nije ih potpisala ova Vlada


- Međutim, moja obaveza proizlazi iz činjenice da vam obelodanim ugovore koji nije bilo predviđeno da budu objavljivani ne zato što kriju kriminal ili tajne... Moja obaveza je da ih objavim ne zbog različitih interesnih grupa već je to obaveza zbog svih građana Srbije, jer njih više 99 odsto počeli su da sumnjaju šta se tu krije i da li je to dobro ili ne - rekao je Vučić.

Bez Etihada bismo ugasili JAT

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je danas ugovor sa kompanijom Etihad, izuzev "biznis plana", za koji je rekao da je on poslovna tajna, jer je reč o internom aktu koji sadrži šta želimo da postignemo na tržištu.


Vučić je negorao da su advokatske usluge za sklapanje ovog ugovora koštale enormno istakavši da su tokom dve godine te, inače, kako je rekao, važne i teške usluge, koštale ukupno 185 plus 85 hiljada evra.


- Sve ovo radili smo da bismo napravili nešto dobro za Srbiju. Er Srbija postaje regionani lider i mi očekujemo da 2016. godine ta kompanije bude još uspešnija ne samo u regionu Balkana već i u Madjarskoj, Grčkoj...
Nadam se da to nikome neće da smeta - rekao je Vučić i dodao da je zahvalan partnerima iz Emirata što su mu omogućili da predstavi Ugovor sa Etihadom.


Predsednik Vlade je podsetio da su se sve vlade još od 2003. godine suočavale s gubicima JAT-a koji su prosečno godišnje bili 35 miliona evra, a da su faktički ti gubici bili mnogo veći.


- Sve vlade su znale koliki je to problem. Dobro smo znali i sa koliko rizika prevozimo putnike. Od sedam letilica četiri su posle godinu dana rashodovane, jer nisu za upotroebu - rekao je Vučić.


Premijer je rekao i da je JAT godinama bio poligon za postavljanje stranačkih kadrova.


- Da nismo preduzeli mere moralo bi da dođe do gašenje JAT-a, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije, jer je nacionalna avio kompanija ogledalo jedne zemlje - kazao je premijer.


Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za Etihad, kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama medju tri najbolje uz Turkš erlajnz i Lufthanzu.


Zahvaljujući ugovoru sa Etihadom, kako je naveo, 10 letilica biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 milion aevra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra.


- Srećni smo jer Er Srbija ima bolji ketering od Lufthanze i tako će i ostati - zaključio je Vučić.

Poslednji komentari
  • krstan Vreme: 14.08.2014 18:42h

    Mi uvozimo: 1) GMO paradajiz iz Holandije 2.) Krompir iz Austrije 3.) Pasulj iz Kine itd.., a vučić uzima kredite od UAE?! Vučić je sve luđi i opasniji. Nastrani gej u napadima ludila prodaje zemlju islamskim fundamentalistima iz UAE? Sad će muslimani kombijem iz UAE da dovoze po desetoro dece u: Kulu, Sivac, Bačku Palanku itd.., Za dest godns muslimani će biti većina u Severnoj Srbiji (Čitaj: Vojvodina). U pitanju je geografski naz za deo Srbije radi odkidanja teritorije uz pmoć etno inženjeringa, koji sprovodi Vatikan.

  • Olivera Vreme: 14.08.2014 18:49h

    A gde će da ode ta milijarda Vučiću? da nece možda svi građani Srbije dobiti po soma evrića red bi bio vaš kolega i saradnik Mlađan Dinkić je to godinama obećavao, ili će ta milijardica da ode u vaše džepove kao i dosad pa da otvorite neku fabriku gde ćete zaposliti stotinu radnika vaših stranačkih članova pa ćete da kažete kako vi otvarate nova radna mesta i kako ste bolji od demokrata.

  • pazarac Vreme: 14.08.2014 19:16h

    To je sigurno bila neka decija igra a Boegradski mediji odma preokrecu.Takvih slucajeva nikad nije bilo u Novom Pazaru.

  • Piter Vreme: 14.08.2014 19:46h

    Sada imamo novu flotu i tek će i da bude obnovljena za dve godine novim avionima. U odnosu na bezizlaznu situaciju koju je nekadašnji JAT imao ovo je kao bog i šeširdžija.

  • lo Vreme: 14.08.2014 23:03h

    pa dosta smo dali sobzirom da smo siromasniji od njih

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP