Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER RAZGOVARAO SA OMBUDSMANOM

Vučić i Janković o radu organa i poštovanju prava radnika

Autor: Tanjug | 09.06.2015 - 17:37:00h | Komentara: 0

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i zaštitnik građana Saša Janković održali su danas redovni sastanak radi unapređivanja rada organa izvršne vlasti u pogledu poštovanja prava građana.

Saša Janković

Saša Janković i Vučić razgovarali o poštovanju prava radnika | Foto: Dalibor Danilović

Kako je saopštila kancelarija zaštitnika građana, Vučić i Janković su kao jedan od prioriteta odredili unapređivanje rada nadležnih organa i organizacija - pre svega Poreske uprave, zdravstvenog i penzionog fonda, radi efikasnije kontrole uplata zakonom utvrđenih doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje radnika.
Državni organi, a ne građani, dužni su da obezbede poštovanje zakona, a ako to nije slučaj štetu ne sme da snosi radnik, ocenjeno je na sastanku.
Takođe, državni organi i organizacije ne mogu da posluju sa pravnim licima koja redovno i u punoj meri ne izvršavaju svoje obaveze prema radnicima.
Nadležni državni organi i fondovi dužni su da efikasno kontrolišu uplate, razmenjuju podatke i podnose prijave protiv poslodavaca, umesto da obavezu kontrole poštovanja zakona prevaljuju na radnike.
Time će se, pored lakšeg, bržeg i jeftinijeg ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i penziju, smanjiti potreba za finansiranjem RFZO i RFPIO iz budžeta, umanjiti zastoji u radu administracije, izbeći potreba za specijalnim propisima, a u perspektivi, stvoriti uslovi za smanjenje stope doprinosa. Zaštitnik građana će posebnu pažnju posvetiti kontroli rada državnih organa i organizacija po ovom pitanju.
Zaštitnik građana i predsednik vlade razmotrili su i položaj građana na jugu
Srbije, posle nedavne posete zaštitnika građana tom kraju, i dogovorili rešavanje niza pitanja od značaja za svakodnevni život i skladne međuetničke odnose.
Ocenjeno je da Republika Srbija treba konkretnije da sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi humanitarni i svi drugi izazovi usled talasa migranata, bili rešavani na evropskom, regionalnom i nacionalnom nivou, uz puno poštovanje prava migranata, kao i prava i interesa domaćeg stanovništva.
Zaštitnik građana će predložiti vladi način kako to da bude urađeno.
Zaštitnik građana će dostaviti Vladi Srbije i model zakona o državnoj pomoći građanima u slučaju elementarnih nepogoda, kako bi se postigla veća pravna sigurnost u korišćenju ograničenih javnih sredstva.
Neke od tema za idući sastanak premijera i ombudsmana biće unapredjenje prevencije i zaštite od nasil?a u porodici i partnerskim odnosima i otklanjanje teškoća za sve građane u pristupu pravdi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP